Цијенећи тренутну епидемиолошку ситуацију у свијету и Босни и Херцеговини, те узимајућу у обзир чињеницу да се ситуација свакодневно мијења везано за ширење коронавируса, Кризни штаб Федералног министарства здравства упутио је ново наређење према кризним штабовима кантоналних министарстава здравства у којем, између осталог, стоји:

• Налаже се кантоналним кризним штабовима да забране посјете болницама, као и у установама социјалне скрби које збрињавају дјецу, младе и старе особе на подручју кантона.

• Препоручује се да се не одржавају јавни скупови на подручју Федерације БиХ и кантона. Под јавним скупом сматра се свако организовано окупљање грађана које се одржава на за то прикладном простору у складу са прописима о јавном окупљању.

• Препоручује се особама старије животне доби да избјегавају беспотребна кретања и кориштење јавног превоза. Такође, препоручује се особама старије животне доби да прескоче рутинске контроле и одласке у ординације код породичног љекара и у болнице, уколико им није пријеко потребна здравствена скрб. Препоручује се најприје да се љекар контактира телефоном, уколико је особи ове доби потребан рецепт или љекарски савјет.

• Налаже се кантоналним кризним штабовима да у здравственим установама на подручју кантона обуставе редовне специјалистичко-консултативне прегледе, а неопходне специјалистичко-консултативне прегледе обављају по процјени специјалисте.

Наведене мјере, односно препоруке се издају у циљу заштите здравља најрањивије популације у заједници, а према досадашњим доступним подацима, то су особе старије доби и особе с хроничним обољењима, те избјегавање догађаја који би довели до убрзаног ширења инфекције, као што су епидемије у здравственој установи и већи јавни догађаји, нарочито с међународним учешћем.

Кризни штаб Федералног министарства здравства позива све грађане Федерације БиХ на максималну одговорност према свом и здрављу других, те да се придржавају свих мјера и препорука које издају надлежне здравствене институције и установе.

Најучниковитији начин да заштитите себе и друге јесте да се придржавате сљедећег:

• Често и темељно прати руке сапуном и водом (најмање 20 секунди) или средствима за чишћење руку на бази алкохола
• Држите дистанцу од најмање један метар између вас и других људи, посебно оних који кашљу и кишу или имају повишену температуру
• Избјегавати додиривати очи, нос и уста рукама
• Приликом кашљања или кихања требате прекрити уста и нос унутрашњом страном лакта или једнократном марамицом – након кориштења одмах бацити марамицу у канту за отпатке и опрати руке.

Уколико имате повишену температуру, кашљете и отежано дишете, а у посљедњих 14 дана сте боравили у Кини, Италији, Јужној Кореји или Ирану или били у блиском контакту с болесним особама које су дошле из ових подручја у посљедњих 14 дана, телефоном се обратите кантоналном заводу за јавно здравство како бисте добили даље инструкције.

Напомињемо да на подручју Федерације БиХ није регистрован ниједан потврђен случај болести од коронавируса, а надлежне здравствене службе прате ситуацију и проводе мјере појачаног епидемиолошког надзора.

С обзиром да се ситуација свакодневно мијења, тако ће се у складу с развојем ситуације мијењати и мјере и препоруке.

Из кризног штаба позивају медије да одговорно извјештавају о новом коронавирусу и да у складу с могућностима објављују мјере личне превенције.