Просјачење, иако је кривично дјело, у Босни и Херцеговини све је присутнија појава посебно међу мигрантима. На овај начин заради се између 20 и 30 КМ дневно, довољно да се плати хотел због чега они који се баве тиме, немају намјеру да се пријаве у прихватни центар. Кажу, проблема са полицијом немају.

Министар сигурности БиХ тврди да је проблем идентификација миграната.

“Ми смо овдје под фамом неког међународног притиска дозволили тим људима да немају обавезу да кажу ко су. Он уништи свој идентификациони документ и каже ја сам Мухамед Салах или Мухамед Али и наша му полиција ништа не може”, истиче министар сигурности БиХ Фахрудин Радончић.

Поред просјачења уносан посао постало је и изнајмљивање приватних објеката за смјештај миграната. Изнајмљивање обично иде преко посредника.

Из Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона кажу да континуирано прате кретања миграната, те размијењују податке и подузимају све потребне мјере и радње.

Према незваничним процјенама у Босни И Херцеговини налази се више од 7.500 избјеглица ии миграната. Од тога више од 5.500 налази се у прихватним центрима у Сарајеву, Тузли и Бихаћу.

Више од 2.000 миграната углавном без било каквих докумената налази се ван надзора сигурносних агенција. Надлежни истичу да су капацитети прихватних центара одавно попуњени.

Званична статистика каже да је број кривичних дјела у којима су актери били мигранти знатно мањи него у истом периоду прошле године, а један од разлога су бољи услови и отварање нових центара.