Уговор који је Влада Федерације Босне и Херцеговине одбила и вратила на дораду потенцијалном инвеститору “МТ Абрахам” за куповину мостарског “Алуминија” скоро је завршен и ускоро би требао бити послан на адресу Федералне владе у Сарајеву. У међувремену, појавили су се и неки нови заинтересовани инвеститори. БХРТ ексклузивно сазнаје и ко је нови “играч” за спас “Алуминија”.

Мултинационални конгломерат који чини више компанија, међу којима је швицарски “Гленкор” и спањолска “Асиона”, како сазњаемо, нови је заинтересирани инвеститор за “Алуминиј”. Службене понуде још нема, али су представници потенцијалних нових инвеститора одржали презентацију својих планова управи и дионичарима друштва.

“Службено немамо никакву понуду, заинтересирани су долазили као потенцијални инвеститори и информирали се о стању творнице, разматрали могућности али службено нема понуде, нити је службено била, мора се доставити у службеном облику, прича је једно, а документи су друго”, истакао је предсједник НО “Алуминија” Зденко Клепић.

Интерес нових улагача заправо показује колико је алуминијска индустрија у свијету и даље перспективна, те како постоје компаније које сматрају како се и уз дуг од од 440 милијуна марака дугорочно може направити профит. Без прецизних информација, нове заинтересиране стране раније су наговијестили и федерални премијер Фадил Новалић и предсједник ХДЗ-а Драган Човић.

“Око алуминија имамо озбиљна два партнера. Једног сте могли слушати ових дана с којим причамо већ дуже вријеме, који жели узети у најам и кроз неко вријеме, 2 године, покренути, и појављује се сад на нашу срећу други који размишљају да се може до краја године покренути без државе, без потицаја за струју на тржишним основама, чак са процјеном да се у 9. мјесецу може имати комплетна електролиза и ливница”, истакао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

У међувремену, из МТ Абрахама су нам потврдили како је главни дио уговора који им је влада вратила на корекцију довршен, те се тренутно ради на анексима. Федерални премијер је унаточ упорности израелско-кинеског козорција и даље скептичан.

“Доста нам је таквих уговора као “Енергопетрол” који су потписивани са клаузулама гдје ћемо на крају сигурно ми извући дебљи крај. Преко владе ништа не може проћи што није за наше друштво добитна комбинација. Све те спекулације откријемо и с нама се не може играти, “Абрахам” помјера границе, покушава провући нешто и иде корак назад, али уколико не закорачи до те мјере да је то нама прихватљиво, ми нећемо пристати”, нагласио је премијер Федерације БиХ Фадил Новалић.

А актуелну ситуацију у некадашњем бх. гиганту у четвртак ће разматрати и Надзорни одбор “Алуминија”. Оставка коју је понудио актуелни в.д.директора Анте Резић неће бити разматрана, те на тој функцији остаје до даљњег.