У постројењима Рудника и Термоелектране Угљевик, почело је доказивање капацитета система за Одсумпоравање. Иако су се у јавности појавиле информације да је дио система у квару и да је инвестиција промашена, руководство угљевичког гиганта каже да систем функционише и да се у тестној фази отклањају сви недостаци. Ријеч је о инвестицији од чак 85 милиона евра.

Систем за одсумпоравање Рудника и Термоелектране угљевик налази се у фази пробног рада. То је дио уговорне обавезе извођача радова, јапанске компаније “Мицубиши – хитачи пауер систем”, а у наредних 30 дана биће утврђено да ли постројење испуњава све параметре који су захтијевани пројектом.

“Пробни рад је кренуо. Ми смо тренутно у фази доказивања пројектних вриједности од стране извођача у континуиранбом раду од мјесец дана. Тренутни резултати су такви да показују да је постројење добро подешено”, каже Златко Маловић, пројект менаџер ОДГ постројења.

Међутим, у јавности су се недавно појавиле другачије информације. Портал “Капитал” објавио је да систем због пропуста не функционише у пуном обиму.

“У међувремену су отказале поједине компоненте, након чега се РиТЕ суочио са сва проблема. Први је да електрофилтери у систем пуштају 3x већу концентрацију димних гасова од дозвољених због чега се тај скупи систем хаба. С друге стране они који су поставили систем траже да се у таквим околностима они ослободе од гаранција”, истиче Дејан Товиловић, новинар портала “Капитал”.

Из угљевичког гиганта ове информације демантују. Како објашњава Жарко Новаковић, руководилац Термоелектране, догодили су се ситни кварови, али на одвојеном, електрофилтерском постројењу због чега не раде три трансформатора.

“Електрофилтерско постројење и постројење за одсумпоравање димних гасова су у потпуности два независна Система, али излазни податак из електрофилтера представља улазну основу за успјешан рад постројења за ефикасан и успјешан рад постројења за одусмпоравање због неисправности ова три трансформатора нешто је виса вриједност у односу на пројектоване услове”, каже Новаковић.

Додаје да је електрофилтерско постројење још у гарантном периоду, те да ће проблем бити ријешен већ крајем седмице, када стижу стручњаци из Чешке са неопходним дијеловима. Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић раније је упозорио да ће, уколико буде проблема, одговорни сносити посљедице.

“Знам да се то налази у пробном раду и да постоје гаранције за квалитет и извођење. То није никаква играчка, то је плаћено 85 милиона евра. Ако неко не буде извео радове како је то пројектом предвиђено, мораће да сноси посљедице. Очекујем да тај систем у наредних мјесец дана буде званично пуштен у рад”, истиче Вишковић.

Из угљевичког гиганта истичу да су подешавања и кварови нормална појава током фазе пробног рада, али да већих проблема нема. Пуштањем у рад овог погона, комплетна емисија сумпор-диоксида у БиХ биће смањена за 50 одсто.