Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић састао се данас са министром вањских послова Канаде Франсоа-Филипом Шампањeом.

Саговорници су поздравили данашњи сусрет и његов значај с обзиром на то да је ово први пут да се члан Предсједништва Босне и Херцеговине састаје с највишим дужносницима Канаде. Разговарано је о односима Босне и Херцеговоне и Канаде, као и о изазовима с којима се сусрећу земље западног Балкана, али и читав свијет.

Шампањe је исказао подршку Канаде Босни и Херцеговини на њеном путу ка НАТО-у и ЕУ. Размијењена су мишљења о тренутној мигрантској кризи која погађа Европску унију и Турску, те како би се то могло одразити на Босну и Херцеговину и земље региона које немају капацитет да одговоре на ове изазове.

Исказан је интерес Канаде да пружи подршку Босни и Херцеговини у виду реформи, нових инвестиција и пројеката. Разговарано је и о потреби потписивања Споразума о унапређењу и заштити страних инвестиција као првом кораку ка значајнијим улагањима Владе Канаде у Босну и Херцеговину.

Закључено је да су од велике важности за ову сарадњу владавина права и сигурност у Босни и Херцеговини, али првенствено да се спроведе реформа правосуђа која ће омогућити да Босна и Херцеговина буде стабилна земља за нова улагања и сарадњу, саопштено је из Предсједништва БиХ.