Одбор Групације туризма и угоститељства при Спољнотрговинској комори БиХ упозорава да ће туристичка сезона у земљи бити пред колапсом, уколико у наредном периоду не спласне ситуација у вези са вирусом корона.

Чланови Одбора навели су да се туристички радници у БиХ сусрећу са великим проблемима јер туристи из веома битних тржишта, као што су Кина, Јужна Кореја, Јапан, Француска, Њемачка, Италија, Словенија и Хрватска отказују доласке, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

“За сада, једино није примијећено отказивање аранжмана из земаља Блиског истока”, истакли су из Одбора. кажиу како је позитивно што се све ово дешава почетком године, када туристичка сезона још није кренула у пуном капацитету.

Представници хотела указали су на могућност отказивања планираних научних скупова и међународних конференција, ради недоласка великог броја учесника или излагача, што би се лоше одразило и на њихово пословање.

Чланови Одбора истакли су да сви у БиХ требају бити свјесни ситуације и чинити све што је могуће да се, у случају наставка кризе у вези са вирусом корона, евентуални негативни ефекти на туризам што више умање.

На састанку у Сарајеву разговарано је и о организацији манифестације “Дани туризма у БиХ”, која би требало да у мају буде одржана у Неуму.