У Позоришту младих у Сарајеву вечерас је премијерно извођење луткарске представе “Тобија”, аутора Зденека Флориана, у режији Марија Дрмаћа, а намијењена је за дјецу старију од четири године.

“Тобија” је прича о малом јазавчару који, незадовољан својим изгледом, иде у золошки врт да би тражио савјете од осталих животиња. Кад покуша саставити ново биће по савјету егоцентричних савјетника – животиња које је посјетио, схваћа да му је ипак најбоље остати јазавчар Тобија. У представи играју Белма Лизде-Курт и Марио Дрмаћ који овог пута потписује и режију. Овом представом Дрмаћ жели лутку вратити на сцену овог позоришта.

“Поготово у данашње вријеме онако доста актуелна тема да желимо имати и косу, па можда уста па очи, да не кажем друге дијелове тијела другачије у узору на некога али мислим да је ово једна згодна прича како један псић поред тога што жели да се игра с неким, да нађе пријатеља, заправо жели да буде другачији”, каже Дрмаћ.

Лизде Курт истиче како се нада да ће представом допријети до дјеце.

“Мислим да ће се родитељи обрадовати кад погледају ову представу и мислим да ће дјеца, ја се бар надам да ћемо допријети до дјеце јер сви ми у одређеном периоду свог живота имамо одређене сумње у оно што заправо јесмо. Ова прича говори управо о томе да треба да будемо задовољни собом”, каже Лизде Курт.

Премијером представе “Тобија” почет ће обиљежавање 70 година постојања Позоришта младих у Сарајеву у оквиру којег су планиране многе активности.

“Читав март је репертоарски обиљежен, тако да кажем представама које су обиљежиле посљедних двадесет година Позоришта младих тако да смо на сцену већ у јануару вратили ‘Кокошку’, она ће играти у овом мјесецу, враћамо ‘Временски тунел’, враћамо ‘Аладина’, каже директор Позоришта младих Сарајево Исмир Фазлић.

У септембру ће бити одржана свечана академија, планирана је изложба марионета, а биће промовирана и монографија “Седамдесет година Позоришта младих” чија израда је повјерена Дубравки Зрнчић Куленовић.