Влада Косова је одлучила да затвори све јавне и приватне школе и вртиће до 27. марта као превентиву од коронавируса.

На хитној сједници Владе синоћ су усвојене превентивне мере за заштиту од коронавируса које је предложио министар здравља Арбен Витиа, а након што се овај вирус проширио у сусједним земљама.

Витиа је истакао да на Косову нема заражених коронавирусом, али како је Свјетска здравствена организација јуче прогласила пандемију коронавируса и Косово је одреаговало.

Међу мјерама које усвојила Влада је прекид наставе у јавним и приватним образовним институцијама на свим нивоима до 27. марта 2020. док ће уз препоруке по један родитељ бити ослобођен од посла, осим ако су запослени у здравственом и безбједоносном сектору.

Привремено се обустављају линије за ваздушни и копнени саобраћај са земљама с високим и средњим ризиком док се не донесе друга одлука; обавезна контрола путника и свих грађана који долазе с опасних подручја; обавезна карантина грађана који долазе из зона епидемија, док ће се непоштовање ових правила бити кажњиво према косовском закону о заразним болестима.

Такође све јавне и нејавне активности сада ће се вршити у затвореном простору без присуства јавности, укључујуц́и спортска окупљања, концерте, конференције или округле столове.

Превентивне мјере укључују и забрану рада ресторана, ноћних клубова и базена после 23 сата, као и “извоз опреме и лијекова од стране привредних субјеката и произвођача, осим одлуке владе”.

Влада Косова је усвојила и План спремности и реаговања у борби против коронавируса на захтјев Министарства здравља, са предвиђеним трошковима нешто вишим од 10 милиона евра. Тај план предвиђа мјере заштите здравственог особља и грађана од евентуалне заразе коронавирусом.