Након преузимања иницијативе у свеобухватној борби против новог корона вируса, Кина се усмјерила на борбу против економских посљедица ширења болести која је већ проглашено пандемијом.

У оштрој супротноти с брзим ширењем у другим крајевима свијета, ширење вируса практично је сузбијено у Кини, док нови ризици углавном долазе од увезених случајева. Национална здравствена комисија саопћила је да је извијестила о 15 нових потврђених случајева у кинеској матици у сриједу, од којих су шест увезени случајеви.

Од избијања епидемије, Кина је учинила приоритетом здравље својих грађана у земљи и иностранству и подузела је најоштрије мјере на сузбијању ширења вируса по цијену краткорочних економских посљедица.

Флексибилност и агилност оно је што је Кина научила у својој тешкој борби против агресивног вируса. Непосредно прије него што је Свјетска здравствена организације прогласила пандемију, кинеско Државно вијеће објавило је нове мјере на подршци вањској трговини и улагањима у случају да би све тежа ситуација у иностранству могла додатно оптеретити ланац глобалне индустрије.

Кинеске мјере укључују скраћење негативне листе страних улагања и ширење кредита финансијских институција за вањску трговину.

Током обиласка Вухана, епицентра епидемије, кинески предсједник Си Џингпинг поновио је да епидемија неће поткопати темеље кинеског чврстог и дугорочног здравог економског развоја упркос краткорочним економским реперкусијама.

Си је затражио усвајање детаљних мјера на одржању стабилности економије, укључујући уважавање регионалних специфичности и индустријских категорија, прилагодбе у макроекономској политици и удвостручавање напора на ублажавању сиромаштва и повећању стопе запослености, интензивирање пољопривредне производње, као и стабилизирање вањске трговине и улагања.

Ликвидност је ојачана путем операција на отвореном тржишту и циљаних кредитних олакшица. Резови пореских оптерећења и и уплата за социјална давања понуђени су погођеним фирмама. Свакодневне неопходне потрепштине осигуране су путем ослобађања националних резерви. Производња хране гарантирана је подршком прољетној сјетви.

Владе на свим нивоима брзо реагују на позиве за помоћ. Неке локалне власти ангажирале су изнајмљене аутобусе, возове и авионе да пребаце раднике на посао како би се ублажио мањак радне снаге.

Челница ММФ-а Кристалина Георгиева изјавила је у фебруару како вјерује да је кинеска економија „остала отпорна“ и да ће се „вратити у нормалу у другом кварталу“ 2020.

Вјерујемо да је корона вирус краткотрајни негативни шок, који не би требао угрозити дугорочне пројекције раста кинеске економије – наводе истражитељи УБС-а у запажању објављеном у фебруару.

Док се епидемија вируса сузбија и економске активности нормализирају, уочавамо повећање потражње и опоравак пословних активности – наводе истражитељи, јавила је Хсинхуа.