Након што су у Бањој Луци данас потврђена четири нова обољела од коронавируса (ЦОВИД-19), Градоначелник Игор Радојичић на ванредној прес конференцији представио је нове мјере.

Радојичић је рекао како се препоручује да дјеца од сутра више не иду у вртиће.

” Челници вртића имају обавезу да прегледају стање и процијене који је број малишана и њихових породица који ће се наћи у проблему. Уколико дијете предшколског узраста нема ко да чува, треба процијенити које су посљедице, односно да ли је можда родитељ који ће морати чувати дијете здравствени радник или обавља други одговоран посао Дакле, могуће је да због тога организујемо ограничене вртиће”, објаснио је Радојичић.

Рад трговина ограничава се до 18.00 сати, а за драгсторе и пекаре до 22.00 сата.

“Нема ноћног радног времена. Прекида се рад играоница, фитнес клубова, дјечијих играоница… Тржни центри неће радити за викенд, као ни нова сточна пијаца”, рекао је Радојчић, објаснивши да је одредба опћа, да се односи и на објекте попут бензинских пумпи.

Када је ријеч о здравственој заштити, препоручено је да домови здравља минимизирају послове који нису неопходни, да се одгоде прегледи који нису акутни.

” Појачат ће се мјере јавне хигијене, јавног пријевоза, уводи се додатно прање улица, тргова… Пратит ће се стање на тржишту животним потрепштинама, како не би било несташица”, казао је Радојчић.

Мјере на снагу ступају одмах, а за сваку од њих постоје одређени изузеци.