Регулаторна агенција за комуникације (РАК) апеловала је данас на пружаоце медијских услуга да извјештавају одговорно, тачно и опрезно о актуелној пандемији вируса корона.

“Свјетска здравствена организација означила је извјештавање о вирусу корона као масовну инфодемију, односно стање у којем медији пласирају опречне информације, као и дезинформације, што може да проузрокује стварање панике међу грађанима”, саопштено је из РАК-а.

Агенција апелује на медије да приликом извјештавања о овој теми приступе професионално, позивајући се на вјеродостојне изворе и протоколе надлежних органа, на начин да се информације објављују без сензационализма и ширења дезинформација које би могле утицати на ширење страха, панике и узнемирености шире јавности.

РАК подсјећа и на одредбу која прописује да је сваки пружалац медијских услуга обавезан, на захтјев надлежног органа, без накнаде, објавити прогласе и службена саопштења у ситуацијама које могу представљати ризик по здравље и животе грађана, безбједност земље, те јавни ред и мир.