У Босни и Херцеговини je започела реализација пројекта еколошког збрињавања искориштених инзулинских пенова кроз апотеке у БиХ. Циљ је да се такав медицински отпад правилно збрине те повећа еколошка свијест здравствених радника и пацијената о правилном медицинског отпада.

Пацијенти који користе инзулинске пенове од сада су у могућности да у апотекама преузму адекватне посуде за одлагање искориштеног материјала које потом враћају на даље збрињавање. Пројекат назван „Буди еко апотека“ проводи се на подручју цијеле Босне и Херцеговине, у апотекама које су се одазвале учешћу у овом програму.

АНА ГОЛИЋ ЈЕЛИЋ, виши асистент на Медицинском факултету у Бањалуци.

“Пацијенти који су на инзулинској терапији могу да, у наведеним апотекама, подигну контејнере који су намијењени за пацијенте и да их носе кући. У те контејнере збрињавају ланцете које користе за мјерење шећера у крви и иглице које су као потрошни материјал. Пенови у којима се налази инзулин су временски ограничени, отприлике седам дана их пацијенти користе, а када тај пен буде празан, и он се одлаже у исти тај контејнер”, рекла је Голић Јелић.

Циљ пројекта је подизање свијести јавности, али и здравствених радника и установа о правилном одлагању материјала који свакодневно користе пацијенти који болују од дијабетеса, а који су инзулински овисни. Досадашњи начин збрињавања искориштених пенова није адекватно третиран.

РАНКО ШКРБИЋ, декан Медицинског факултета у Бaњалуци

“Пацијени у ситуацији када немају одговарајуће препоруке и упутства, углавном те пенове бацају у комунални отпад који се нађе на депонији и ко зна на који начин може бити злоупотребљен и бити фактор преноса инфекција”, казао је Шкрбић.

Пројекат проводе Фармацеутска комора Федерације Босне и Херцеговине и Mедицински факултет из Бањалуке, а под покрoвитељством једне од водећих фармацеутских компанија за производњу инзулинских пенова.

ЗАХИДА БИНАКАЈ, предсједница Фармацеутске коморе ФБиХ

“У пилот пројекту учествује преко 100 апотека. Први резултати који долазе са терена су задовољавајући”, истакла је Бинакај.

Према садашњим трендовима потрошње, предвиђа се да ће у наредних десет година више од 12 милијарди пенова и виала завршити у природи због неадекватног збрињавања, а за разградњу једног пена потребно је више од 100 година.