Под насловом „Сплиту с љубављу”, синоћ је у Музеју града Сплита отворена заједничка изложба Адина и Мије Хебиб. Умјетнички двојац, отац и кћерка, представили су слике и уникатни накит.

Сплитском изложбом Адин Хебиб је обиљежио 40 година умјетничког стваралаштва, а уприличена је на 65. родјендан овог ликовног умјетника. Жеља и најава да поново излаже са кћерком Мијом, није реализирана до краја, па се Мија присутнима обратила видео поруком. Тек дјелић њених радова је видјен, корона вирус умијешао је своје прсте.

АДИН ХЕБИБ, сликар

“Велика је част излагати у музеју Града Сплита. Ово је простор за повремене изложбе који се само даје људима које они признају као велике умјетнике. Зато ми је велика част што су се Бранка Брекало и Министарство културе опредјелили за ову изложбу, мене и моје кћерке”, рекао је Хебиб.

Важност оваквих културних догадјаја садржана је и у чињеници о потреби културне сарадње двије сусједне земље.

ИВАНА ВИЂАК – БЈЕДОВ, Одјел за културу Града Сплита

“Ја сам имала привилегију да будем домаћин једне овако велике изложбе коју смо радили у Скопљу. Ја сам тада била амбасадор БиХ у Сјеверној Македонији и од тог момента је почело заиста једно велико пријатељство између господина, нашег великог сликара, Адина Хебиба и мене”, казала је Виђак-Бјеков.

У Музеју града Сплита Хебиб је изложио радове из различитих периода дуге умјетничке каријере. А пропитивање времена кроз палету тема и мотива, заједничка је задаћа сваког умјетника.

БРАНКА БРЕКАЛО, директорица Музеја Града Сплита

“Препознавање времена је логично људскоме бићу, посебно оном креативном, јер људи препознају умјетност као саставни дио свога живота откада и постоје као људска бића. Они утискују своје трагове и своје постојање, и односе се према умјетности коју и који пут не освјештавају као такву на ангажовани начин”, објаснила је Брекало.

Као лоша слутња да културних догадјаја у догледно вријеме беће бити нигдје у Европи, због почасти корона вируса, синоћња изложба је била права свечансот/радост гледатеља и посјетитеља.