Број потврђених случајева заразе новим коронавирусом у Словенији по задњим је службеним подацима порастао на 96, приопћили су вечерас на конференцији за новинаре у Љубљани представници владе и епидемиолошке струке.

“Епидемиолошка ситуација се брзо мијења, по задњим подацима је 96 потврђених случајева коронавируса у Словенији”, казала је директорица Института за јавно здравље Нина Пирнат, додавши да је укупно извршено 3058 тестирања, што значи да их је код 3,4 посто потврђена присутност вируса.

У односу на податке од поподне, биљежи се 14 нових случајева заразе, а број инфицираних удвостручен је у односу на јучерашње стање, додала је.

Вирус се “брзо и незадрживо шири” у Словенији и у Еуропској унији, казао је министар здравства Алеш Шабедер.

Истакнуо је да је у Словенији проглашено стање епидемије коронавирусом и да су донесене мјере које су уведене и у низу других еуропских држава, попут затварања школа, мјера контроле на граничним пријелазима и упутстава о раду од куће, све у циљу обуздавања инфекције која погађа све државе.

Данашње проглашење епидемије, које је на снази од 18 сати, за здравствени сустав међу осталим значи да се до даљњега у свим болницама отказују сви оперативни захвати и прегледи, осим за онколошке случајеве и за труднице, лијечницима се забрањује кориштење допуста и одлазак на стручно усавршавање у вирусом погођеним регијама, те ограничава право на штрајк.

Шабедер је појаснио да ће се повећати број болница које ће примати заражене коронавирусом, са садашњих 3 (у Љубљани, Марибору и Голнику код Крања) на више регионалних болница, али да ће се убудуће у болничку изолацију примати само заражени с тежим симптомима болести, док ће се они хоспитализирани код којих симптома више нема поступно отпуштати, док ће се онима с блажим обликом болести одредити изолација у кућној карантени.

Уредба о проглашењу епидемије, додао је, укључује и могућност прераспоређивања здравственог кадра према потребама, а предвиђене су и санкције за оне који се не буду држали одређене карантене и тако угрожавали друге.