Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ представила је “пакет мјера солидарности” у вриједности од милијарду евра како би помогла компанијама да се суоче са утицајем пандемије вируса корона, саопштено је из ЕБРД.

Пакет мјера представља првобитни одговор на кризу, а Банка је спремна да учини више када буде потребно.

Приједлоде о пакету данас су усвојили акционари Банке која улаже у подршку развоју, посебно приватног сектора у 38 земаља чија је економија у успону.

Према хитном програму, ЕБРД ће успоставити “еластични оквир” како би обезбиједила финансирање постојећих клијената Банке са снажним пословним основама који се суоче са тренутним потешкоћама везаним за кредит.

Коментаришући реакцију Банке на глобалну здравствену кризу, предсједник ЕБРД Сер Сума Чакрабарти је изјавио да пандемија Ковид-19 и њене економске посљедице представљају изазов без преседана за Банку и државе у којима послује.

“Како би одговорила солидарно са својим акционарима, земљама у којима послује, партнерима и клијентима, Банка је данас основала еластични оквир у вриједности од милијарду евра за нове и додатна средства за старе клијенте, који обухвата ванредну ликвидност, радни капитал и трговинске финансије”, рекао је Чакрабарти.

Он је нагласио да је ово прво корак и да је Банка спремна да прошири свој одговор, те да предузима активне и хитне кораке како би прегледала, прилагодила и проширила инструменте финансирања, у партнерству са земљама у којима послује, међународним финансијским институцијама и међународном заједницом.

Планиране мјере ће, између осталог, укључивати проширење трговинског финансирања и обезбјеђивање краткорочног финансирања путем финансијских институција у периоду до двије године, нарочито за подршку мањим и средњим предузећима.