Зворничка “Алумина” није пословала са Ираном ни изравно ни неизравно преко других земаља, тврди менаџмент ове компаније, реагирајући на написе појединих медија како је “Алумина” због повезаности са иранским нуклеарним програмом под истрагом у коју су, осим домаћих, укључене и међународне полицијске и обавјештајне агенције.

Из “Алумине” најављују тужбе због нарушавања угледа и угрожавања извозних послова. Сурадњу “Алумине” са Ираном демантирао је и члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

„Алумина“ није имала купце из Ирана. Оно што је тачно јесте да је одржан састанак са замјеником амбасадора Исламске Републике Иран у БиХ задуженим за економски сектор, којем је предочено да због санкција УНа није могуће остварити пословну сарадњу са фирмама из те земље, кажу у „Алумини“. Тврде и да њихови производи не могу бити у функцији било каквог нуклеарног програма.

АЛУМИНА, негирање

„Компанија Алумина као претежно извозна компанија са око 500.000 тона извоза и 150 купаца широм свијета, нема, нити је имала купце робе из Ирана будући да је ова земља под санкцијама Уједињених нација. Ниједан килограм робе коју Алумина производи не продаје директно Ирану или индиректно преко других земаља, како медији шпекулативно наводе“.

Да „Алумина“ није имала пословне аранжмане са компанијама из Ирана, потврдио је и члан Предсједништва Милорад Додик.

МИЛОРАД ДОДИК, члан Предсједништва БиХ

„Да јесам ја обавјештен око тога да је било неких контаката и наравно знајући да Америка има санкције према Ирану ми немамо ниједан разлог да у том погледу било шта ризикујемо. Ја сам заиста зовнуо директора Алумине и рекао све те контакте. Значи никакве реализације посла није било. Само су били нека врста контакта“.

Причу о наводним сумњивим пословима „Алумине“ покренуо је предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавом да једна компанија у Републици Српској тргује супстанцама које могу да буду пријетња великим силама. На ову тврдњу реаговао је министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић оптуживши Шаровића да је у јавност изнио повјерљиве податке.
Обојица негирају да су помињали „Алумину“ и на тај начин јој нанијели штету.

МИРКО ШАРОВИЋ, предсједник СДС-а

„Ја никада нисам поменуо ниједно име, ниједну компанију, али сам поменуо проблем. И видјели сте послије да сам био у праву. То је рекао бих најважније. Све што сам рекао само нисам никога прозвао тако да сте вјерујем ви то запазили, а Алумину сте поменули ви ја нисам“. Ја сам експлицитно рекао “да је одређена компанија из Републике Српске кршила санкције са Ираном” и да се радило о металу алуминијуму. У реаговању Управе „Алумине“ они сами откривају да су организовали и одржали састанак са људима из економског одјела амбасаде Ирана у Сарајеву. На исти начин су домаћој јавности, најавом тужбе, накнадно открили име своје компаније.

Из „Алумине“ поручују да ће због нарушавања угледа и довођења у питање извоза на европско и свјетско тржиште, правду потражити на суду, јер како наводе инсинуације које су се на њихов рачун чуле задњих дана могу угрозити економску егзистенцију 1.500 запослених.