Само се у Унско-санском кантону тренутно налази више од 5 хиљада миграната. Око 3.500 миграната налази се у камповима, док су процјене да се на улицама градова и у напуштеним објектима налази још око двије хиљаде који се слободно крећу по улицама. Поставља се питање, шта са толиким бројем миграната у данима када се свима препоручује останак у кућама због превенције ширења коронавируса.

И у Унско-санском кантону потврђен је први случај заразе корона вирусом. Како би се спријечило ширење заразе, донесене су пооштрене мјере. Међутим, док се са једне стране грађанима Босне и Херцеговине ограничава кретање, шаљу се у изолацију, странцима се забрањује улаз на граничним прелазима, с друге стране хиљаде миграната се слободно крећу улицама. Управо због тога министар безбједности Босне и Херцеговине тражи њихово хитно измјештање са улица.

ФАХРУДИН РАДОНЧИЋ, министар безбједности БиХ

“У току низа мјера који подузимају различити нивои власти, од опћина, кантона, ентитета и на нивоу БиХ, Министарство сигурности Босне и Херцеговине потенцира важност да се што прије илегални економски мигранти склоне са улица, онемогући њихово неконтролирано кретање и да се, по могућности, они смјесте у неки од бивших војних објеката или формирањем нових шаторских насеља”.

Из међународне организације за миграције кажу да ће се придржавати свих одлука које донесу надлежни у Босни и Херцеговини.

ПЕТЕР ВАН ДЕР ОВЕРАРТ, шеф Мисије ИОМ-а у БиХ

“Ако министарство сигурности тако одреди ми ћемо то поштовати. Ако мигранти који се налазе у граду имају папир који показује да се налазе у нашим центрима наравно да ћемо их примити. Што се тиче осталих или повећаних капацитета ми ћемо видјети шта ће надлежни рећи, хоћемо ли их повећавати или не”.

ШУХРЕТ ФАЗЛИЋ, градоначелник Бихаћа

“Тражим подршку за то. Ја могу сад у очају да одвезем мигранте на Липу и да имамо још већу катастрофу јер неко их мора хранити. ЦК града Бихаћа то не може, не може ни ЦК УСК. Сад радимо на томе да добијемо подршку и да их можемо већ сутра прекосутра почети измјештати и да се град очисти макар од тих који немају смјештаја. Бесмислено је, ми ограничили кретање нашим људима а мигранти иду куд хоће”.

НЕРМИН КЉАЈИЋ, министар унутрашњих послова УСК

“Чим се створе ти услови, министарство унутрашњих послова ће подузети акцију измјештања и ми смо спремни да то урадимо за 24 сата”.

Док се не успостави шаторско насеље на Липи, мигрантима смјештеним у камповима је ограничено кретање до даљњег. Из ИОМ-а кажу да нису имали сумњивих случајева када је ријеч о корона вирусу међу мигрантском популацијом.

И у Тузли су подузете мјере превенције ширења корона вируса међу мигрантима смјештеним у мотелу ман

МАЈА АРСЛАНАГИЋ, ПР Удружења “Помози.ба”

“Они бораве већ неко вријеме ту, не крећу се, немају никаквих симптома тако да је све под контролом”.

У Унско-санском кантону од данас је обустављен рад свих угоститељских објеката, културних институција, отказани су сви јавни скупови. Међутим, уколико се мигранти не измјесте са улица, а у наредном периоду се појави корона вирус међу том популацијом, Унско-сански кантон би се могао наћи у врло озбиљној ситуацији.