Кризне ситуације попут ове изазване коронавирусом, показују колико је потребно заштитити домаћу производњу, на шта пољопривредни произвођачи годинама указују- упозоравају у Савезу удружења пољопривредних произвођача Републике Српске. Иако пољопривреда још не трпи штету, проблем представља отежано снабдијевање сировина за сточну храну- која се углавном увози.

Усљед отежаног прекограничног промета домаћи пољопривредни произвођачи суочавају се са проблемом у снабдијевању сировина за
сточну храну које се углавном увози из земаља окрузења и Европске уније. Велики произвођачи кажу да тренутно располажу са залихама, али би се проблем могао десити уколико застој и спорост у размјени роба потраје.

“Сви они који немају довољно концентроване хране морају на фармама да изврше измјену оброка за краве а самим тим долази до пада
млијека. И нема довољно производње што значи да у наредном периоду мислим да ће бити смањена производња млијека”, каже Остоја Николић из Удружења сточара РС.

Месуд Пињо из Удружења перадара ФБиХ истиче да ће проблем бити око збрињавања сировина јер, како је рекао, наша држава није водила
рачуна о домаћој производњи,

“Ми већину сировина увозимо рецимо за производњу хране за коке носилице и бројлере. На првом мјесту велике количине соје и кукуруза увозе се из земаља окружења и ЕУ.

Осим овог проблема, пољопривреда још увијек не трпи већу штету од ситуације са коронавирусом. Проблем би могла имати повртларска производња јер захтијева радну снагу која је сада ограничена кретањем.

Но, ресорни министар из РС очекује да би се проблем са вирусом корона требао ријешити до бербе. Напомиње да се располаже са довољном количином прехрамбених залиха.

“Ми смо контактирали све наше млинове, пекаре. У наших 15 млинова имамо око 16500 т пшенице, око 6500 т прерађеног воћа и поврћа, довољно меса смрзнутог и преарађевина. Тако да у овом тренутку не можемо да говоримо о потешкоћама снабдјевености тржишта или залиха”, истиче министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић.

Тренутна ситуација разлог је више да власти схвате да је неопходно заштити домаћу производњу на шта пољопривредници годинама упозоравају, кажу у Савезу пољоприведника РС.

“Видимо како су се све државе окренуле себи и свом становништву. Оно што ми годинама упозоравамо као Савез то је неопходност заштите домаће производње у циљу развоја пољопривреде. Ми као БиХ не можемо обезбиједити довољне количине хране када су у питању пољопривредни производи за властито становништво”, наглашава Стојан Маринковић из Савеза удружења пољопривредних произвођача РС.

Министарство пољопривреде Републике Српске је посредством републичке Агенције за аграрна плаћања данас исплатило 666.000 КМ за подстицаје у пољопривреди из ове године. Исплаћена је премија по основу интервентног откупа јунади. Раније него иначе измирене су обавезе за подстицаје из прошле године у износу од 71 милион КМ , као и 8,5 милиона КМ за ову годину.