Домаћа задаћа специјал, на БХТ1. Ова емисија прати наставни план и програм из физике, математике, биологије, хемије и географије за ученике виших разреда основне школе.

У другој епизоди у 12:30 погледајте:

ГЕОГРАФИЈА

Домаћа задаћа за ученике 7. разреда
Час одржао: проф. Ведран Зубић, ЈУ Гимназија Добриња

Лекција: Сјеверна Европа

У овој лекцији ученике седмих разреда очекује узбудљиво путовање по државама сјеверне Европе и прегршт знања, интересантних чињеница и занимљивих података о овом подручју, које је за њих припремио професор Ведран Зубић.

За ово путовање биће вам потребна карта сјеверне Европе или глобус.

ФИЗИКА

Домаћа задаћа за ученике 7., 8. и 9. разреда.
Час одржале: проф. Адела Копић-Субашић, ЈУ Средња зуботехничка школа и Медина Дугоњић, СТЕМ едукаторица

Лекција: Огледи из физике

Супер узбудљиве огледе из физике, од којих ћете неке пожељети направити код куће, за вас су драги ученици седмих, осмих и деветих разреда, извеле професорица Адела Копић-Субашић и СТЕМ едукаторица Медина Дугоњић.

У питању су огледи из којих ће вам бити јасне лекције из физике.

  • Густина, 7. разред
  • Њутново клатно, 8. разред
  • Оптика, 8. разред
  • Електромагнетизам, 9. разред

Проф. Адела Копић-Субашић и СТЕМ едукаторица Медина Дугоњић су чланице Астрономског друштва “Орион” у Сарајеву. Ако вас интересује наука, питајте Гоогле о њиховим СТЕМ радионицама за дјецу https://adorion.ba.

БИОЛОГИЈА

Домаћа задаћа за ученике 8. разреда.
Час одржала: проф. Маида Ћеримагић, ЈУ ОШ Авдо Смаиловић

Лекција: Загађивање вода и мјере заштите

Шта су то загађене воде, које степене њиховог загађења познајемо, како се врши прочишћавање отпадних вода и још много корисних информација о теми загађивања вода, ученици осмих разреда могу научити од професорице Маиде Ћеримагић, уз видео презентацију.

Босна и Херцеговина је једна од ријетких земаља у којој воду можемо пити са славине, зато требамо штити наше водно богатство и наше чисте ријеке: Уну, Неретву и Сану.

МАТЕМАТИКА

Домаћа задаћа за ученике 7. разреда.
Час одржала: проф. Фахрија Муратовић, ЈУ ОШ Осман Нури Хаџић

Лекција: Изрази са рационалним бројевима

Да бисте израчунали вриједност израза у задатку 1.а) и 1.б) и 2., потребно је да знате много тога од раније: претварање мјешовитих разломака у неправе разломке, децималне бројеве и цијеле бројеве и све рачунске операције са негативним бројевима, а професорица Фахрија Муратовић ће вам са примјерима и корисним савјетима олакшати савладавање ових задатака из математике за 7. разред.