Најновији резултати истраживања показали су да коронавирус на неким површинама може да преживи данима, док се у ваздуху може задржати сатима.

Научници су открили да вирус САРС-ЦоВ-2, који прузрокује болест названу КОВИД-19, има способност преживљавања ван тијела сличну САРС-у.

Како је САРС 2002. и 2003. остао на нивоу епидемије, а корона вирус се брзо претворио у пандемију, научници мисле да неки други фактори објашњавају ту разлику, попут раширенијег преноса актуелног корона вируса међу асимптоматским особама.

Нова студија објављена је у медицинском часопису “Медицински журнал Нове Енглеске – НЕЈМ”, а спровели су је научници из Центра за контролу и превенцију болести “Медицински журнал Нове Енглеске” – сарадњи са научницима са универзитета УЦЛА и Принстон.

Коронавирус на бакру задржава и до четири сата, на пластици и нерђајућем челику два до три дана, на картону до 24 сата.

Тим стручњака у истраживању је користио небулизатор, посебан уређај који обезбјеђује дисперзију лијекова у ваздуху и на тај начин опонаша особу која кашље или кише.

Откривено је да се вирус претворио у аеросол, што значи да су се његове честице задржавале у ваздуху око три сата.

Студија је први пут објављена прошле недјеље на медицинској интернет страници прије службене објаве и пре рецензије и привукла је велику пажњу стручњака.

Вируси се претежно преносе капљичним путем док особа кише и кашље и, као такви, се у ваздуху задржавају само неколико секунди.

Студија кинеских научника, чији су резултати објављени прошле недјеље и још чекају рецензију, упућују на то да су аеросолне капљице које могу да садрже корона вирус пронађене у купатилима пацијената у болници у Вухану, јер се вирус ширио и путем столице.