Предсједништво Босне и Херцеговине је на 58. изванредној сједници, одржаној данас, донијело Одлуку о ангажирању Оружаних снага Босне и Херцеговине за потребе пружања помоћи цивилним органима у превенцији и спречавању ширења коронавируса (ЦОВИД – 19) у посебним објектима (шаторима) за смјештај лица која долазе у Босну и Херцеговину из иноземства.

Предсједништво Босне и Херцеговине је овластило министра обране Босне и Херцеговине да унутар Босне и Херцеговине, на захтјев надлежних институција на нивоу Босне и Херцеговине, ентитетских институција и институција Брчко Дистрикта БиХ може ангажирати и употријебити неборбена материјална и техничка средства Оружаних снага БиХ са припадајућим персоналом за потребе пружања помоћи цивилним органима у превенцији и спречавању ширења коронавируса.

Министар обране Босне и Херцеговите ће својом заповиједи утврдити потребне персоналне и неборбене материјалне ресурсе Оружаних снага Босне и Херцеговине за реализацију активности из одлуке Предсједништва Босне и Херцеговине. Тијеком реализације задатака из ове одлуке, Оружане снаге БиХ ће успоставити потпуну сурадњу и координацију са надлежним цивилним органима на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини.

Овлаштење за ангажирање Оружаних снага Босне и Херцеговине важи 30 дана, а одлука Предсједништва БиХ ступа на снагу даном доношења, саопћено је из Предсједништва БиХ.