Федерални штаб цивилне заштите (ФУЦЗ) донио је нови сет мјера за спречавање корона вируса. Директор Федералне управе цивилне заштите Федерације Босне и Херцеговине Фахрудин Солак рекао је да је наложена додатна дезинфекција простора, појачана хигијена у градовима и да је повећан ангажман свих комуналних служби. Такође, донесене су мјере прерасподјеле радног времена у здравству. Солак је казао да ће таквих мјера бити и наредних дана.

“Видимо да поједини кантони, у складу са својом епидемиолошком ситуацијом, на свом простору појачавају мјере. Кантон Сарајево је забранио рад трговачких центара, Тузла такође. Видјећемо данас, свакако разговарамо и са епидемиолозима и са докторима и владама кантона, у ком смјеру да идемо са јавним предузећима – жељезнице, градски саобраћај. Све су то неке анализе које радимо, јер свака наредба која се предложи, предложи се уз једну такву анализу, обраду те информације, јер наредбе морају бити тачне, прецизне, децидне и јасне, за послодавце и за становништво. Апелујемо да нас и они којима наредба из неког разлога није јасна или мисле да нешто обухвата или не обухвата, слободно, у свако доба дана и ноћи могу контактирати путем наших званичних бројева или путем маилова. Одговор ће добити врло брзо”, рекао је Солак.

Он је казао како се живот не може зауставити, али ће покушати да учине све што могу како би степен заштићености становништва био виши, односно, сигурност грађана већа.

Јавна окупљања се своде на најмању могућу мјеру, подсјетио је Солак, уз молбу суграђанима да то поштују.

Цијели разговор са директором Федералне управе цивилне заштите Федерације Босне и Херцеговине Фахрудином Солаком можете погледати у наставку.