Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је на данашњој сједници Владе РС у Бањалуци, на иницијативу МУП-а, усвојена одлука о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредне ситуације, проглашене на територији РС.

Лукач је рекао да се за вријеме ванредне ситуације забрањује изношење или пренос лажних вијести, тврдње којима се изазива паника или теже нарушава јавни ред и мир, те онемогућава или значајније омета спровођење одлука и мјера државних органа или организација.

Забране се односе на радње учињене посредством средстава јавног информисања, друштвених мрежа или сличних средстава.

“Посљедњих дана на друштвеним мрежама шире се коментари неодговорних особа које износе лажне вијести изазивајући панику, узнемиреност и страх код грађана, а што може произвести разне посљедице”, рекао је Лукач на конференцији за новинаре након сједнице Владе РС у Бањалуци.

Он је навео да су за кршење ове одлуке Владе предвиђене новчане казне од 1.000 КМ до 9.000 КМ за физичка, правна лица и друга одговорна лица.

Лукач је нагласио да ће се за поштивање ове одлуке за вријеме ванредне ситуације на цијелој територији РС побринути полиција.

“Надамо се да ће сви грађани, а посебно неодговорни појединци, схватити да ће бити кажњавани за неодговорне поступке. Пронаћи ћемо их и на друштвеним мрежама, и за то имамо могућности. Свим овим мјерама желимо да заштитимо наше становништво од свих лажних вијести о вирусу корона. Поручујем грађанима да вјерују само вијестима званичних органа и не насједају на манипулације оних који желе нанијети штету РС и нашим људима”, поручио је Лукач.

Он је рекао да ће полиција РС оне који преносе лажне вијести и намјерно изазивају панику саслушати и процесуирати у складу са својим овлашћењима.

Када је ријеч о држављанима БиХ који су у заустављени на граничним прелазима, Лукач је навео да су надлежни раније молили наше људе из иностранства да не долазе у земљу због актуелне ситуације.

“Зато што су сви који су унијели вирус дошли из других земаља. Ипак, неки су одлучили да дођу. Тако је и аутобус са нашим људима, углавном из Прњавора, заустављен и стављен под контролу на прелазу у Градишци. Полиција ће га спровести до здравствене установе. Свима ће бити узети узорци, биће тестирани, а послије ћемо одлучити шта даље. Сви остају у аутобусу и неће моћи да га напусте док не одлучимо гдје ћемо их смјестити”, рекао је Лукач.

Он је истакао да грађани углавном поштују мјере Владе РС у вези са вирусом.

“Али увијек има неодговорних. Јутрос смо у Требињу зауставили возило са два лица из иностранства којима је Федерална здравствена инспекција издала рјешење за изолацију, а они то нису поштовали, већ су дошли у РС… Биће процесуирани и ријеч је о кривичном дјелу које се може квалификовати као намјерно преношење заразне болести”, појаснио је Лукач.

Он је рекао да полиција од јутрос на више мјеста и и близу граничних прелаза контролише провођење правила надлежних о изолацији и слично.

“Сви који то не буду поштовали биће процесуирани и према њима у том смјеру неће бити обзира”, поновио је Лукач и замолио грађане и оне који долазе извана да поштују све мјере надлежних.

У РС до сада је потврђено 29 случајева позитивних на нови вирус корона – у Бањалуци је 23 регистрованих, Челинцу два, те Лакташима, Српцу, Прњавору и Модричи по један, а сви су стабилног здравственог стања.