Након проглашења природне или друге несреће на територији цијеле БиХ, Министарство цивилних Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине одржало је у Сарајеву конференцију за новинара на којој је министрица Анкица Гудељевић говорила о подузетим активностима сасвим разинама власти, институцијама и удругама укљученим у рјешавање проблема проузрочених коронавирусом.

Наглашено је како министарство у складу с надлежностима има координацијску улогу у одговору мјеродавних институција на тренутне здравствене изазове. Посебно је истакла питање ширења страха и панике.

“Грађани БиХ морају остати достојанствени и неизложени страху и паници. Страх и паника у оваквим ситуацијама могу бити погубни исто као и сам извор страха и панике”, поручено је данас у Сарајеву.

Посебно је истакла пројекат БХРТ-а, Домаћа задаћа специјал намијењеној за ученике основних школа.

Користим пригоду да захвалим Радио телевизији БиХ која је покренула едукацијски пројекат за младе, и надам се да ће у томе устрајати до краја изазова.

Министрица Гудељевић је казала да је повод данашњег обраћања охрабрење грађанима и жеља да им се помогне у овим данима неизвјесности.

“Сложит ћемо се да у рецидној повијести БиХ није било теже ситуације за све нас подједнако. Управо ова несрећа, која је непозвана ушла у нашу државу и животе, поставила је пред нас велики захтјев – бити заједно, бити једни уз друге и бринути једни о другима”, казала је Гудељевић.

Подсјетила је да се јавност свакодневно обавјештава о новим мјерама којих се морају придржавати у циљу сузбијања ширења корона вируса.

“Будите вашим најмилијим најбољи пријатељи, будите уз њих и будите са њима. Будемо ли се придржавали ове наредбе, помоћи ћемо једни другима. Наша дјеца, наша младеж, не иду у школу нити на факултете. Задали смо им задаће увјерени да ће све друго сами смислити. Користим ову пригоду да их охрабрим, да све што знају подијеле са другима путем онлине платформи”, казала је Гудељевић.

Апелује да “данас друштвене мреже постану поље размјене знања и вјештина умјесто уобичајеног поља тешких ријечи”.

Гранична полиција, санитарни инспектори и Оружане снаге БиХ, како је казала, предано раде свој посао.

“У циљу спречавања појаве и ширења корона вируса данас је упућен допис Граничној полицији БиХ о одлуци за дјелатнике Граничне полиције. Одлуку би реализирали наши лијечници који су прошли претходну обуку”, изјавила је Гудељевић.

Гудељевић је поручила да је веома важна улога Вијећа министара БиХ у новонасталној ситуацији у Босни и Херцеговини који су донијели важне одлуке за цијелу БиХ.

“Међутим, још увијек није донесена она најважнија одлука о усвајању буџета за ову годину којом би се осигурале плате на државној разини за све наше граничне полицајце који управо сада дају све од себе за ову државу”, појаснила је Гудељевић.

Подсјетила је и да је Министарство цивилних послова БиХ на посљедњој сједници Вијећа министара БиХ предложило да се број возача и сувозача теретних возила, који се изузимају из забране уласка странаца у БиХ, изузми и возачи погребних друштава и санитетских возила.