Савјет за одбрану и безбједност Црне Горе оцијенио је да су надлежни органи правовремено реаговали у случају појаве корона вируса у тој земљи.

Савјет је на данашњој сједници, између осталог, разматрао информације о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Црној Гори и предузетим мјерама на спрјечавању ширења корона вируса (ЦОВИД-19).

“Закључено је да су надлежни органи Црне Горе правовремено реаговали предузимањем привремених мјера ради спрјечавања уношења заразних болести у земљу, сузбијања и спрјечавања преношења у друге земље, као и заштиту становништва од вируса ЦОВИД-19. Треба наставити са предузимањем потребних мјера на спрјечавању ширења вируса, уз ангажовање свих расположивих капацитета”, наводи се у саопштењу након сједнице Савјета.

Савјет је похвалио и, како се наводи, правовремену реакцију државних органа на заштити грађана и констатовао да грађани поштују препоруке надлежних институција. Истакнуто је и да се поштовањем препорука грађани на најбољи начин доприносе личној и колективној заштити. Сједницом Савјета је предсједавао предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, у раду су учествовали чланови Савјета, предсједник Скупштине Иван Брајовић и предсједник Владе Душко Марковић као и министар одбране Предраг Бошковић, министар здравља Кенан Храповић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе генерал Драгутин Дакић.

На сједници су разматрани извјештаји о учешћу припадника Војске Црне Горе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству као и извјештај о стању у војсци. Савјет је донио одлуку и да до краја 2022. године 30 припадника Војске Црне Горе учествује у активностима НАТО снага за брзо реаговање.