Иако је око 500 миграната прије десет дана измјештено са импровизованог шаторског насеља направљеног на Аутобуској станици Тузла, у град и даље свакодневно уђе око 50 нових. Нико од ових особа не пролази здравствене прегледе, нити је организован било какав вид заштите у смислу утврђивања постојања и спречавања ширења коронавируса.

Тузлански волонтери су прије двадесет дана обуставили помоћ мигрантима. Постало је немогуће да се неколицина појединаца и невладиних организација брине о 500 људи. Услиједило је њихово измјештање у Мигрантски центар Блажуј. Порозност границе БиХ са Србијом, међутим, наставља бити проблем. Мигранти у Тузлу и даље долазе.

“Углавном на дневној бази полицијски службеници евидентирају 40-50 миграната. Сходно наредбама и новонасталој ситуацији, не дозвољава се задржавање на јавним површинама. Такођер, забрањено је и дијељење хране према опћинским одлукама, што надзиру полицијски службеници. Сви мигранти који иду преко нашег кантона углавном се упућују у прихватне центре гдје имају обезбјеђен минимум хигијенских и других услова”, истиче Амра Капиџић, портпарол Управе полиције МУП-а ТК.

Обавезна је 14-дневна изолација за особе које долазе у БиХ. Придржавање континуирано контролише полиција. Грађане упозоравају на додатне мјере опреза и строго придржавање прописаних правила. О здравственом стању миграната приликом уласка у нашу земљу нико не води рачуна.

Волонтер Сенад Пирић каже да је у овом тренутку нема можда најважније ствари, тј. скрининга који су радили волонтери у станици прве помоћи, да се прегледа здравствено стање људи који долазе.

У Црвеном крижу Града Тузле су до почетка ове седмице мигрантима пружали прву помоћ. То је сада обустављено због мјера опреза које су прописане с циљем спречавања ширења коронавируса.

“Никаквог скрининг теста нема. Ми не знамо да ли људи имају температуру. Нико у суштини није преузео неку одговорност да те групе људи подвргне некој контроли и евентуалној изолацији”, истиче Сеад Хасић из Црвеног Крижа Града Тузле.

Црвени криж и даље мигрантима дијели храну, одјећу и обућу уз одговарајућу заштиту и прописану удаљеност. Примијетили су да више особа има симптоме прехладе, можда и грипе. Прегледи се не раде превентивно, већ само на властити захтјев. Градске власти траже хитно рјешавање проблема који потенцијално може бити разлогом ширења болести.

“Приједлог и држави и Федерацији и кантону да се забрани улазак миграната на територију градова и опћина Федерације, па према томе и Тузле, да се измјести Уред за регистрацију одмах на границу, да надам се да ћемо на граници успјети зауставити тај мигрантски талас, јер се ради о великој опасности од заразе, ради се о великим групама људи, а код нас је забрана окупљања више од пет”, наглашава градоначелник Тузле Јасмин Имамовић.

Кризни штабови константно упозоравају на придржавање прописа чијим би се поштивањем требало спријечити брзо ширење коронавируса. Полиција контролише грађане и санкционише оне који крше мјере забране. Савјесни грађани подузимају мјере заштите. Особе које улазе у БиХ, укључујући и мигранте, морале би бити подједнако обухваћене овим мјерама. Чека се одговор Министарства сигурности којем је Кризни штаб Града Тузле упутио позив за хитно дјеловање.