“Господина Џаферовића молимо да умјесто куцања на већ отворена врата искористи свој предсједнички и страначки ауторитет и хитно, кад већ није до сада, набави више хиљада пари заштитних рукавица, маски и дезинфекционих средстава и донира их свим медијским кућама у БиХ и тако покаже истинску бригу за здравље упосленика јавне ријечи”, наводи се у саопштењу Министарства сигурности БиХ.

У саопштењу се додаје да је Координационо тијело БиХ на државном нивоу већ подузело мјере да се пресс-конференције одржавају у холу Парламентарне скупштине БиХ гдје новинари могу међусобно бити удаљени по више метара или испред зграде, тако да се те мјере већ проводе, те да је министар сигурности БиХ и предсједник Координационог тијела БиХ Фахрудин Радончић као дугогодишњи новинар и оснивач медијске куће у БиХ, и по том основу је изузетно забринут за здравље сваког новинара и других упосленика медијских кућа.

“Министар Радончић је једнако тако забринут за здравље сваког грађанина БиХ или припаднике било које струке и сегмента друштва. Стога желимо истаћи важност да сви упосленици медицинских установа, полиција, Оружаних снага, електропривредног система, градских или регионалних водовода и канализације и многих других експертских струка од чијег ће здравља и претходне самозаштите зависити стратешко одржавање и функционисање живота свих грађана БиХ, такођер буду једнака брига појединих чланова Предсједништва БиХ”, пише у саопштењу.

Подсјетимо, Предсједништво БиХ мало раније затражило је од Координационог тијела БиХ за заштиту и спасавање, влада и кризних штабова на свим нивоима власти да наставе правовремено извјештавати јавност о свему битном у вези са пандемијом вируса корона и мјерама које се предузимају на њеном спречавању, али је истакнуто и да је неопходно предузети све мјере заштите запослених у медијским кућама.

“Редовно информисање јавности од је посебног значаја, али је при томе неопходно предузети све мјере како би рад свих званичника који се обраћају јавности и свих новинара и других медијских радника био безбједан”, навео је предсједавајући Шефик Џаферовић који је у име Предсједништва БиХ, упутио писмо Координационом тијелу БиХ за заштиту и спасавање и медијима.

Истакнуто је да је у новонасталој ситуацији потребно предузети све неопходне превентивне мјере на ефикаснијој заштити запослених у медијским кућама, који због природе посла и великог броја контаката са другим особама спадају у ризичне групе грађана.

Од Координационог тијела БиХ за заштиту и спасавање тражи се да свим кризним штабовима и институцијама, као и медијским кућама, прослиједе препоруку у којој ће бити наведене неопходне мјере које је потребно предузети.