Босна и Херцеговина је креирала листу основних производа битних за становништво, који ће бити третирани такозваном зеленом приоритетном траком приликом промета на одређеним граничним прелазима између земаља ЦЕФТА-е у условима ширења коронавируса, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

“У протекла четири дана, интензивно смо радили на креирању листе виталних производа. У сарадњи са ентитетским министарствима надлежним за трговину формирали смо листу за неопходне намирнице, а у сарадњи са Министарством цивилних послова БиХ, ентитетским министарствима здравства и Агенцијом за лијекове БиХ формирали смо листу приоритетних лијекова и других медицинских средстава”, истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, задатак свих у БиХ је да домаћим привредницима олакшају посао, а посебно у оваквој ситуацији, односно отежаним условима усљед ширења вируса корона, саопштено је из Министарства спољне трговине.

Како је саопштено, ова иницијатива ће омогућити лакши промет робе између ЦЕФТА страна, те је настала на приједлог Секретаријата ЦЕФТА-е, Савјета за регионалну сарадњу, Транспортне заједнице, Генералног директората за сусједство и проширење и Генералног директората за порез и царине.

Наведене институције препоручиле су да земље чланице ЦЕФТА-е сачине попис уведених трговинских мјера, те да формирају листу основних производа битних за становништво и ураде попис граничних прелаза отворених за теретни транспорт.

Производи са поменуте листе ће на одређеним граничним прелазима између земаља ЦЕФТА-е бити третирани кроз такозвану зелену приоритетну траку, што ће омогућити лакши промет робе у новонасталој ситуацији усљед епидемије коронавируса.

Секретаријат ЦЕФТА-е задужен је да омогући електронско обавјештавање о доласку камиона који превозе основну робу, примјеном нужне надоградње Система електронске размјене података на основу договореног пописа робе.

Листа основних производа битних за становништво, који ће бити третирани кроз такозвану зелену приоритетну траку приликом промета на одређеним граничним прелазима између земаља ЦЕФТА-е , достављена је Секретаријату ЦЕФТА-е путем контакт тачке Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.