ЕУ разматра два начина пружања помоћи БиХ која укључују брзу подршку у обезбјеђивању медицинске опреме у вриједности до 7 милиона евра, као и средњорочно прилагођавање и примјену подршке ЕУ у износу до 50 милиона евра за програме економског развоја.

Амбасадор ЕУ у БиХ Јохан Затлер је изјавио: “Европска унија је и у прошлости била уз Босну и Херцеговину, као што је то био случај са нашом помоћи за опоравак од посљедица поплава у 2014. години. Хитне мјере које тренутно предузимамо су везане за приоритетну медицинску опрему, око чега смо у контакту са УНДП-ом и Свјетском здравственом организацијом. То укључује залихе за болнице и сл. Такође радимо на ослобађању средстава у вриједности до пет милиона евра за исту ову намјену, која би била доступна касније, након што БиХ потпише финансијски споразум ИПА 2020.”

У сарадњи са партнерима, ЕУ такође ради на прилагођавању текућих и планираних програма/пројеката економског развоја (као што су програми подршке бизнисима, пољопривреди те малим и средњим предузећима) како би допринијели ублажавању посљедица корона вируса по привреду у БиХ.