Европска унија је осигурала седам милиона евра за помоћ Босни и Херцеговини у борби против коронавируса, истакнуто је на видеоконференцији министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића са представницима дипломатских медија и међународних организација.

БиХ је финансијску помоћ у износу од 200.000 долара добила и од Амбасаде Швајцарске.

Овом приликом, учесници су добили листе потребне медицинске и заштитне опреме за здравствене установе Босне и Херцеговине, односно ФБиХ, РС и Дистрикта Брчко.

“Учесници видеоконференције су истакли снажну солидарност својих држава грађанима БиХ и обећали конкретну помоћ за наше грађане. То су учинили и Ерик Нелсон, амбасадор САД као и више других амбасадора”, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Учесник састанка био је и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, који је заједно са Радончићем нагласио да је, уз хуманитарни аспект, сада још важније да државе ЕУ и међународни партнери омогуће хитну куповину респиратора, заштитне опреме, лијекова и друге медицинске опреме и њено несметано допремање до БиХ.

На конференцији је потенцирана важност транспарентног рада, а више учесника конференције су истакли хитност усвајања буџета Босне и Херцеговине, као један од предуслова боље борбе против коронавируса.

На видеоконференцији о тренутној ситуацији и потребама БиХ у борби против коронавируса, учествовали су, између осталог, амбасадор САД Ерик Нелсон, шеф мисије Делегације ЕУ Јохан Сатлер, амбасадор Републике Турске Халдун Коч, амбасаде Швајцарске Андреа Раубер Саксер, Републике Хрватске Иван Саболић, амбасадор Норвешке Сири Андерсен, те амбасадор ОСЦЕ Кетлин Кавалец.

Такође, видеоконференцији су присуствовали представници УСАИД-а, УНДП-а, организавије “Save the Children”, ИБРД-а и других међународних институција.