Скупштина Унско-санског кантона усвојила је буџет за 2020. годину, у износу од 238 милиона КМ.

За Приједлог буџета с амандманима Кантоналне владе, који су се односили на новонасталу ванредну ситуацију због коронавируса, гласало је 17 скупштинских посланика.

Премијер УСК-а Мустафа Ружнић је истакао да је у оваквој ситуацији најбитније да је подржан предложени буџет, али и амандмани Владе УСК, којима је осигурано интервентно дјеловање према здравству, привреди и пољопривреди.

“Тако смо због новонастале ситуације за домове здравља осигурали милион КМ. Повећали смо износ за привреду на 2,5 милиона, док ћемо за пољопривреду издвојити 5,5 милиона КМ “, рекао је Ружнић.

Овим је Кантоналној влади дата и сагласност за интервентно дјеловање према здравственим установама због пријетње ширења коронавируса, за што ће у случају потребе, расположиво бити скоро 10 одсто од укупног износа буџета.

Штаб цивилне заштите Унско-санског кантона одмах након усвајања буџета донио је Одлуку о издвајању средстава за превентивне мјере и опремање служби заштите и спашавања, којом је између осталог – 175. 000 КМ усмјерено службама медицинске помоћи, односно да би се у догледно вријеме омогућило тестирање на коронавирус у здравственим установама овог кантона.