Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић рекао је да ће сутра вјеројатно бити донешена уредба којом ће се строже кажњавати сви они који крше мјере самоизолације.

“У овом моменту усаглашавмо уредбу за оне који не поштују наредбу надлежних органа, нарочито оне који имају рјешења о самоизолацији, а не поштују их. За вашу информацију синоћ је забрану кретања прекршило само три грађанина, али цијело вријеме око 60 до 61 грађанин који су у изолацији не поштују ту исту изолацију. Зато смо одлучили да најдаље сутра, а можда и вечерас донесемо уредбу која знатно пооштрава казне за такве особе”, рекао је Новалић.

Он је рекао и да се ужурбано ради на ребалансу прорачуна Федерације БиХ, који ће бити окренут према борби против коронавируса.

Новалић је упитан и о забави у једној коњичкој твртки након које је заражен већи број људи. Каже да је он био на једној академији везаној за ту твртку те да је отишао са забаве прије него се вирус почео ширити.

“Релативно велики број људи је “парализиран” након забаве у “Игману” у Коњицу, ради се о три компаније – у Коњицу, Горажду и Новим Травнику”, казао је Новалић.

Новинари су га питали и зашто он као премијер и примјер грађанима не носи маску и рукавице. Рекао је да је пет метара довољна удаљеност између њега и новинара те да ношење маске при јавним наступима доводи до сметње у комуникацији.

Начелник Федералног стожера цивилне заштите Фахрудин Солак казао је данас да може доћи до затварања жупанија, градова или насеља уколико дође до наглог пораста обољених од коронавируса ЦОВИД-19 те да ће о томе расправљати у наредним данима.

“Постоји могућност да се заустави кретање грађана између насељених цјелина”, истакнуо је Солак.

На питање новинара колико је особа тренутно у карантени на граници БиХ, Солак је казао да су шаторе на граници поставиле Оружане снаге БиХ те да тај дио проводи Вијеће министара БиХ.

Уколико нетко од бх. држављана умре у иноземству, Солак је казао да интензивно разговарају о могућности уласка погребних друштава из других земаља у БиХ, те да су то несвакидашње ситуације.

“Данас ће ‘доћи’ иницијатива о затварању Међународног аеродрома у Сарајеву, било је неких летова, јер је наш аеродром у Сарајеву једини отворен у региону, па постајемо транзит за Србију и Црну Гору, а царго летови ће наставити летјети”, казао је Солак.

Такођер је најавио да ће у Влади Федерације БиХ два пута дневно сваки дан бити организиране прес-конференције, али да нема информацију како ће то рјешавати жупанијски кризни стожери.