Међународни олимпијски одбор (МОО) одлучио је одгодити Олимпијске игре у Токију 2020. због пандемије коронавируса, изјавио је члан МОО-а Дик Паунд за УСА Тудеј.

Чини се како је притисак бројних олимпијских одбора, спортских савеза и спорташа уродио плодом.

“На темељу података које посједује МОО, одлучено је о одгоди,” цитирао је амерички часопис Паунда.

“Колико знам Игре неће започети 24. српња,” додао је Канађанин који је десетљећима један од најутјецајнијих чланова МОО-а.

Олимпијске и Параолимпијске игре би се требале одржати идуће године, а детаљи ће бити разрађени у наредна четири тједна.

Гласноговорник МОО-а Марк Адамс није желио коментирати Поундов иступ, тек је истакнуо како сваки члан МОО-а има право да тумачи одлуку извршног одбора која је објављена јучер.

На изванредном састанку ИО-а је закључено да ће у сљедећа четири тједан бити донијета коначна одлука о судбини Олимпијских игара у Токију, а међу могућим сценаријима први се пут спомињала и одгода, али је наглашено како отказивање Игара не долази у обзир.

Јапански премијер Шинзо Абе данас је по први пут најавио како његова земља узима у обзир могућност одгађање ОИ које би се требале одржати у Токију од 24. српња до 9. коловоза зог пандемије коронавируса од којега је досада умрло готово 15.000 особа диљем свијета.

“Уколико одржавање Игара у њиховој интегралној форми не буде могуће, тада ћемо размотрити могућност њихове одгоде. Но, отказивање Игара за сада није опција”, изјавио је Абе у јапанском парламенту.

Отпор одржавању Олимпијских игара у српњу ове године нагло је ојачао у протеклих 48 сати, исказан у позивима неколико утјецајних актера, укључујући америчке и британске атлетичаре и олимпијске одборе неколико земаља да се игре због пандемије одгоде.

Канада је прва земља која је објавила да неће слати спорташе у Токио, док је Аустралски олимпијски одбор данас објавио да би се њихови спорташи требали почети припремати за то да ће Игре бити одржане 2021. године.

“Налазимо се усред глобалне здравствене кризе која је далеко значајнија од спорта”, навели су у изјави Канадски олимпијски одбор и Параолимпијски одбор.

“Због КОВИД-а и ризика повезаних с том болешћу није сигурно за наше спорташе ни за здравље и сигурност њихових обитељи и шире канадске заједнице да наставимо тренирати и припремати се за Игре”, објавили су.

Спорташи с инвалидитетом могу бити изложени посебном ризику од епидемије јер неки имају здравствене проблеме.

“Лјудски је живот важнији од било чега. У овом је тренутку најважније да сви, укључујући спорташе, остану код куће и помогну сузбијању ширења новог коронавируса у свијету”, казао је предсједник Међународног параолимпијског одбора Ендру Парсонс.

Одгода би била тежак финанцијски ударац за земљу домаћина, Јапан која је уложила више од 12 милијарди долара, међутим очито је побиједио разум.

Више од 337.000 људи заражено је новим коронавирусом широм свијета, а више од 14.600 умрло је од пандемије за коју је Свјетска здравствена организација рекла да се убрзава.

Олимпијске игре никада прије нису одгађане, иако су у три пута отказане 1916., 1940. и 1944. тијеком два свјетска рата, док су ‘хладни рат’ и бојкоти пореметили ОИ у Москви и Лос Анђелесу 1980. и 1984. године.