На порталу БХРТ-а можете пратити најновије информације о коронавирусу у БиХ и мјерама које се проводе. Најновије вијести налазе се на врху чланка.

Два нова случаја кронавируса у Сарајеву, жена већ умрла

Двије особе из Сарајева заражене су коронавирусом, потврђено је за БХРТ са УКЦС. Једна особа је већ преминула. Жена која је преминула је прешутјела контакт са кћерком која је била у Италији. Друга заражена особа је мушкарац, контакт са особом која је била у Коњицу. Обје особе тестиране су на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву.

У Босни и Херцеговини до сада су потврђена 164 случаја заразе коронавирусом. Од јутрос је потврђено 28 нових случајева, а посљедњи случајеви регистровани су у Широком Бријегу, Босанској Крупи, Бихаћу, Високом, Мостару, Брези, Бањалуци и Лакташима.

Џаферовић за БХРТ: БиХ ће бити одобрено 68 милиона еура за здравство и подршку економији

Разговарао сам са комесаром за проширење Европске уније и обавијештен сам да ће Босни и Херцеговини бити одобрена додатна новчана средства у износу од 28 милиона еура за здравство, као и 40 милиона намијењених за подршку економији, казао је предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, гостујући у Дневнику 2 БХТ1.

ТК: Постављен тријажни шатор на улазу у кантон из правца Орашја

На многим граничним прелазима, међу којима је и Орашје, нема постављених шатора који ће служити као карантин. Због тога је у насељу Орманица постављен тријажни шатор. Како би спријечили уношење и ширење коронавируса у БиХ, надлежни ће, у случају потребе, предузимати превентивне мјере за све оне који улазе у земљу.

Због чињенице да ће морати у шатор у карантену одмах по уласку у земљу, многи грађани су бирали ићи на гранични прелаз Орашје, гдје тај шатор не постоји. На улазу у Тузлански кантон из правца Орашја, по наредби Кантоналног штаба цивилне заштите, постављен је тријажни шатор. Будући да федерални инспектори већ врше прегледе на граничном прелазу, шатор ће бити у функцији у случају потребе.

Три нова случаја коронавируса у БиХ

Двије жене у Широком Бријегу и један мушкарац из Босанске Крупе позитивни су на вирус корона, па је број заражених у Босни и Херцеговини 153.

У Широком Бријегу су данас евидентирана нова два случаја заразе вирусом Цовид-19, потврђено је за БХРТ.

Ово је трећи случај коронавируса у Широком Бријегу. Заражене су двије женске особе које су биле у директном контакту с првозараженом из мјеста Јаре.

Мушкарац из Босанске Крупе шеста је позитивна особа на коронавирус у Унско-санском кантону (УСК), потврђено је у Кантоналној болници “Др. Ирфан Лјубијанкић” у Бихаћу.

“Јутрос смо послали четири узорка на тестирање у Клинички центар Универзитета у Сарајеву и један је тест био позитиван. Ријеч је о мушкарцу из Босанске Крупе, који је хоспитализиран у изолаторију Одјела за инфективне болести”, казао је директор Кантоналне болнице у Бихаћу Хајрудин Хавић.

“Једна особа из Босанске Крупе позитивна је на коронавирус”, потврдио је за БХРТ начелник ове опћине Армин Халитовић.

Бијељина: Првообољели позитиван, остаје у кућном карантину

Првообољелом од вируса корона у Бијељини продужен је кућни карантин јер му је контролни тест био позитиван, саопштено је из Градске управе.

Стање троје обољелих у Бијељини је стабилно, у кућном карантину је осам лица, а под љекарским надзором 1139 особа.

Височанин заражен коронавирусом у стабилном стању

Прва особа која је заражена коронавирусом на подручју Високог у стабилном је стању, саопћено је из височког штаба цивилне заштите.

Ради се о мушкацу који је 11. марта боравио на прослави годишњице предузећа ”Игман” из Коњица. Пребачен је у изолацију, у Стационар у Зеницу, а његова клиничка слика је са благим симптомима.

Сарајево добија помоћ од Шангаја

Шангај је Граду Сарајеву осигурао донацију у медицинској и заштитној опреми, те понудио долазак кинеских љекара који би помогли у борби против коронавируса.

Преминуо мушкарац из Коњица

Пријављен је други смртни случај у БиХ од коронавируса. Ради се о особи из Коњица, тачније возачу директора компаније Игман из Коњица.

Тестиране особе из Горажда негативне

Налаз шест особа из Горажда које су тестиране на коронавирус је негативан, потврдила је предсједница Кризног штаба министарства здравства БПК др. епидемиолог Медина Бичо.

РС: Још 13 људи заражено

У РС је регистровано 13 нових случајева коронавируса, ово је потврдио министар Ален Шеранић.

У Широком Бријегу је идентификован први случај заразе коронавирусом.

У Широком Бријегу је идентификован први случај заразе коронавирусом.

Осим у Широком, ово је први случај заразе коронавирусом и у Западнохерцеговачком кантону.

Ријеч је о седамдесетпетогодишњој жени из мјеста Јаре поред Широког, казали су раније из цивилне заштите.

Она је је била у контакту с осам особа у задњих 15 дана, а три особе с којима је била у контакту би могли бити нулти пацијенти, казао је епидемиолог.

У овом кантону је за преко тристо особа одређена самоизолација, До сада је урађено десет тестова и сви су били негативни,

МУП КС: Полицијски сат прекршило 37 особа, кажњени са по 500 КМ

Током протекле ноћи на подручју Кантона Сарајево 37 особа је затечено да крше забрану кретања у времену између 18 и 05 сати, те су им издати прекршајни налози којим су им изречене новчане казне од по 500 КМ од полицијских службеника и наређено им је да се удаље са јавног мјеста, што су и учинили.

Епидемиолошка слика по ентитетима

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској нема нових регистрованих лица код којих је утврђен вирус корона, што значи да број заражених и даље 90.

У ФБиХ тај број износи, са посљедњим потврђеним случајевима, 43.

Федерални штаб Цивилне заштите донио је наредбу о увођењу забране кретања грађана на подручју Федерације БиХ у времену од 18 до 05 часова. Раније је овакву одлуку увела и Република Српска, гдје је кретање забрањено од 20 часова. Ове наредбе на снази су до даљњег.