Челница Међународног монетарног фонда Кристалина Георгиева рекла је на телеконференцији Г20 да би свјетска рецесија након пандемије коронавируса могла бити гора од оне која је услиједила након финанцијске кризе 2008. године.

Она је упозорила министре финанција и гувернере средишњих банака на то да су пројекције свјетског раста негативне за 2020. и рекла да треба очекивати “рецесију која ће бити најмање онолико тешка колико је била за вријеме свјетске финанцијске кризе, или гора”.

“Али, очекујемо опоравак 2021. године”, нагласила је Георгиева.

Министри финанција и гувернери средишњих банака 20 највећих господарстава свијета договорили су на телеконференцији да ће координирати своје дјеловање у погледу све озбиљније пандемије коронавируса како буде потребно, саоћио је амерички министар финанција Стивен Мнухин за Фокс њуз. Мнуцхин је рекао да Сједињене Државе уско сурађују са земљама Г20, Г7, Међународним монетарним фондом и Свјетском банком у вези кризе.

Француски предсједник Емануел Макрон и кинески Си Ђинпинг затражили су одржавање изванредног састанка на врху Г20, објавио је уред француског предсједника.

“Одржавање таквог састанка било би корисно посебно на санитарном плану, уз укључивање СЗО како бисмо заједно радили на лијековима и цјепиву”, каже се у саопћењу те додаје да би суммит Г20 био користан и на економском плану.

С кинеским је предсједником разговарао је и британски премијер Борис Џонсон који је казао да су се сугласили да се кроз Г20 подупре глобална економија и осјетљивије земље тијеком пандемије коронавируса.

Сљедећи редовни суммит Г20 требало би да буде одржан у Ријаду, 21. и 22. студенога.