Домаћа задаћа специјал, на БХТ1. Ова емисија прати наставни план и програм из физике, математике, биологије, хемије и географије за ученике виших разреда основне школе.

У 12:30 погледајте:

ГЕОГРАФИЈА, 9р.
Лекција: Фактори развоја привреде у Босни и Херцеговини
Час одржао: проф. Ален Ајановић, ПУ Рицхмонд Парк

Факторе који утичу на развој привреде Босне и Херцеговине можемо подијелити на групу природних фактора који су повезани са физичко-географским карактеристикама и групу друштвених фактора који су повезани са друштвеним карактеристикама државе. За развој привреде у БиХ најзначајнија су четири фактора: пољопривредно тло, рудна богатства, воде и шуме. У овој лекцији говоримо о овим и другим важним факторима и гранама важних фактора који утичу на развој привреде у БиХ.

Професор је за вас припремио и онлине активност – квиз. У видео садржају су упуте како да приступите линку. Сретно!

МАТЕМАТИКА
Лекција: Једначине у вези са множењем и дијељењем рационалних бројева
Час одржала: проф. математике Ања Крсмановић

Лекција за 7. разред

ХЕМИЈА
Лекција: Угљикохидрати
Час одржала: проф. Аида Кајевић, ЈУ Пета гимназија

Лекција за 9. разред

Угљикохидрати или шећери су група органских једињења која су важна за наш организам. У ову групу једињења спадају још: протеини, витамини и масти и уља.
Назив угљикохидрати настао је у 19. стољећу. Иако су се својства и структура уљикохидрата знатно мијењала током година, овај назив уобичајен је и данас. Зовемо их још и угљени хидрати или сахариди, односно шећери. Ове органске молекуле су грађене од атома угљика и водика, најчешће у омјеру 2 : 1. Најједноставнији угљикохидрати садрже три угљикова атома, а могу у свом саставу имати и неколико хиљада атома. На основу броја угљикових атома које имају у свом саставу, угљикохидрати се могу се подијелити на триозе, тетрозе, пентозе, итд. Угљикохидрате можемо подијелитии и на просте и сложене. Који су то прости, а који сложени угљикохидрати и које су њихове хемијске формуле, у којем облику се налазе у природи и пуно корисних информација о шећерима, сазнајте у овој лекцији.

БИОЛОГИЈА
Лекција: Диносауруси – изумрли гмизавци
Час одржао: проф. Јасин Хоџић, ПУ Рицхмонд Парк

Лекција за 7. разред

Професор вас у овој лекцији води у шетњу са диносаурусима ‒ изумрлим гмизавцима. То су прахисторијске животиње које се појавиле прије 240 милиона година, а задње врсте диносауруса су шетале нашом планетом прије око 60 милиона година. Нису постојали само диносауруси који су се кретали земљом, постојали су и ихтиосауруси – њихови рођаци који су живјели у морима, те птеросауруси који су имали могућност летења. Све о диносаурусима и њиховим рођацима од којих можда неки далеки живе и данас, сазнајте у овој лекцији.

Професор је за вас припремио и квиз питања из данашње лекције: хттпс://qуизизз.цом. У видео садржају су упуте како да приступите линку. Сретно!

Напомена:
Квиз можете играти до 24. априла 2020.