Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта и прилика је за подизање јавне свијести о посљедицама туберкулозе по здравље, социјалну скрб и економију и о потреби за појачавањем напора у смјеру окончања глобалне епидемије, саопћено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се у знак сјећања на 24. март 1882. године, дан када је др. Роберт Кох објавио откриће бактерије која узрокује туберкулозу.

Од туберкулозе сваког дана у свијету умре више од 4.000 особа, а оболи скоро 30.000, што ту болест, која је изљечива и може се спријечити превенцијом, означава једном од најсмртоноснијих заразних болести глобално.

У Босни и Херцеговини, према подацима из Глобалног извјешћа о туберкулози Свјетске здравствене организације за 2019. годину, регистрирано је 669 обољелих од туберкулозе, од тога 617 нових случајева. Од укупног броја обољелих, 90 посто је имало плућну туберкулозу. У наведеном раздобљу, највише обољелих евидентирано је међу особама старијим од 65 година.

”Број обољелих од туберкулозе у Босни и Херцеговини се континуирано смањује, поред осталог захваљујући ранијој значајној подршци Глобалног фонда за борбу против АИДС, туберкулозе и маларије, која је допринијела јачању капацитета за имплементацију активности и мјера дефинираних у програмима контроле туберкулозе Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко Дистрикта БиХ. Превентивне активности, правовремена дијагноза и одговарајуће лијечење могу спријечити даље ширење туберкулозе. Лијечење обољелих од туберкулозе је бесплатно”, подсјећају из Министарства цивилних послова БиХ.

С обзиром на то да је Свјетска здравствена организација прогласила 2020. годину Међународном годином медицинских сестара/техничара и бабица, то ће Свјетски дан борбе против туберкулозе у регији Европа бити обиљежен с фокусом на кључну улогу медицинских сестара/техничара у искорјењивању ове болести од које у овој регији сваке године оболи 275.000 особа.