У Федерацији БиХ на коронавирус је тестирано укупно 400 особа, од којих је 45 позитивно, рекао је министар здравља ФБиХ Вјекослав Мандић.

Заповједница Федералног штаба ЦЗ и министрица финансија Јелка Миличевић је на данашњојпрес конференцији рекла како на нивоу Владе ФБиХ поатоје средства и да се може набавити све што је хитно.

У овом тренутку Влада се опредијелила да се дистрибуира опреме на подручју цијеле ФБиХ.Завод за јавно здравство има логистику, кадар и стручног да сагледа која је потребна опрема здравственим установама, инспекцијским органима и шта је потребно за набавку. Након креирања те листе одговорит ће на упите, а одлуке ће доносити Федерални штаб цивилне заштите, а потврђиват ће Влада ФБиХ , чиме ће се увести контролни механизам, рекла је Јелка Миличевић, заповједница Федералног штаба ЦЗ и министрица финансија, на прес конференцији у Сарајеву.

На нивоу ФБиХ постоје средства и ниједна марка није ненамјенски потрошена. То је гаранција да све што је хитно, може се набавити”, рекла је Јелка Миличевић.

Мнистарство здравства и Кризни стожер на чијем челу је министар Вјекослав Мандић имају тешку задаћу , рекла је Миличевић.

Миличевић је на новинарско питање да ли се разматра забрана кретања 24 сата односно стављање кантона и градова у карантине казала да се то може разматрати након дубоких анализа Кризног штаба ЦЗ-а, кантона, градова и препорука.

На питање да ли је осигуран довољан број маски, Миличевић је рекла како има довољно заштитне опреме, а ако недостаје, штабови морају брзо извијестити, како би се та опрема могла дистрибуирати.

Министар здравства Вјекослав Мандић рекао је да је на коронавирус тестирано 400 особа, од тога је 45 позитивно.

У Мостару је 16 пацијената тестирано, позитивно је пет, 4 из Коњица и један из Широког Бријега. У Сарајеву је од 19 тестираних, један позитиван, аради се о повратку из Нјемачкре, у Тузли осам тестираних и сви су били негативни”, рекао је Мандић.

Упитан како ће се број тестова расподијелити на све кантоне, Мандић је рекао како је јучер стигло 1500 тестова и да ће стално стизати.

До идућег четвртка 20.000 тестова ће стићи. Имамо довољан број тестова и ситуацију неће ријешити масовно тестирање”, те додао како ће о томе одлуку донијети доктори.

Мандић је апеловао на све да се придржавају мјера самоизолације:

“Апелујем, писали смо препоруке и наредбе да се придржавамо мјера самоизолације и говорили смо о казнама за оне који се не придржавају мјера. Желио бих похвалити све оне који се придржавају и остају код куће и помажу да заједно побиједимо ову инфекцију“, поручио је.

На питање да ли је заражени 58. годишњак из Бихаћа био у контакту с мигрантима, Мандић је рекао како није.