Због кризе изазване коронавирусом Хрватска влада донијела је нови пакет господарских мјера за помоћ радницима, подузетницима и господарству. Премијер Андреј Пленковић представио је три хоризонталне мјере за очување господарства које је оцијенио најважнијима.

“Пред нама је битка за одржавање производње, запослености и радних мјеста, а криза изазвана корона вирусом ће потрајати више од неколико мјесеци”, поручио је Пленковић.

Прва мјера из домене Министарства финанција је бескаматна одгода јавних давања порезним обвезама с потешкоћама, што значи да нема пореза на доходак, на добит, нема доприноса за мировинско и здравствено осигурање. Калибрирана је на прва три мјесеца с могућношћу још три мјесеца.

Друга мјера је она која ће очувати радна мјеста и финанцирати сто посто трошка нето минималне плаће по стално запосленом.

Трећа важна хоризонтална мјера је усмјерена према микро, малим и средњим подузетницима и односи се на кредите за ликвидност и радни капитал уз почек од 12 мјесеци и уз врло ниску каматну стопу, а у износима до 25.000 еура.

На расходној страни прорачуна Хрватска иде на резање свих трошкова који нису нужни, а настојат ће активирати средства која су на располагању Хрватској као чланици ЕУ јер ће Хрватској за потребе ликвидности државе бити хитним поступком осигурано додатних 240 милијуна еура.