Регулаторна агенција за комуникације позвала је медије да посвете максималну пажњу при доношењу уредничких одлука о садржајима које објављују о тренутној здравственој кризи, како би се избјегло ширење дезинформација које би могле узроковати панику и страх међу грађанима, али и довести у питање њихово здравље и сигурност.

Тим поводом, Агенција подсјећа на обавезе из правила и прописа према којим су пружаоци медијских услуга одговорни за све садржаје које пласирају, без обзира на њихов извор, као и да медијске услуге не смију злоупотребљавати и/или манипулисати сујевјерјем, страховима или лаковјерношћу појединаца или јавности.

“Забрањен је садржај за којег се зна или се може утврдити да је лажан или заваравајући, а забрањено је и подстицање, охрабривање или величање понашања које је штетно по здравље или сигурност грађана. Свако нарушавање приватности мора бити оправдано доказивим јавним интересом, а нарочито када се ради о малољетницима”, наводе из РАК-а БиХ.

Истичу да слиједом ургенције Удружења слијепих Кантона Сарајево, у циљу благовременог информисања свих грађана, Агенција позива пружаоце медијских услуга да важне бројеве или обавјештења која се исписују на екранима, читају спикери како би такве информације биле приступачне слијепим и слабовидним особама.

Агенција ће ову препоруку упутити и кризним штабовима у Босни и Херцеговини