Разговарао сам са комесаром за проширење Европске уније и обавијештен сам да ће Босни и Херцеговини бити одобрена додатна новчана средства у износу од 28 милиона еура за здравство, као и 40 милиона намијењених за подршку економији, казао је предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Джаферовић, гостујући у Дневнику 2 БХТ1.

” У разговору са европским комесаром за проширење нагласио сам да нам највише недостаје медицинска опрема, прије свега су нам најпотребнији респиратори, тестери и заштитна средства. Обавијестићемо Европску комисију да ћемо пристати на њихову помоћ”, потврдио је Џаферовић за БХРТ.

Говорећи о томе да ли су бх. власти правовремено реаговале на појаву пандемије, Џаферовић наглашава:

“Могли смо и раније подузети одређене мјере, али посматрајући шта се дешава у Европи можемо рећи да се БиХ за сада успјешно носи са пандемијом. Многе мјере смо подузели много прије других развијених земаља у Европи које су сада погођене пандемијом коронавируса”, навео је Џаферовић.

Он је нагласио важност да се грађани БиХ понашају одговорно у ситуацији стања природне несреће.

“Позивам бх. грађане у иностранству да без велике потребе не крећу на пут у БиХ, да остану гдје јесу и да пребродимо заједно тешке тренутке јер би тиме угрозили и наше грађане и себе”, рекао је Џаферовић и позвао грађане Босне и Херцеговине да поштују прописане мјере у ванредној ситуацији.