Република Српска ће купити веће количине пшенице, кукуруза и соје на домаћем тржишту, одлучио је Кризни штаб за ванредне ситуације.

Из Владе увјеравају да нема поремећаја на тржишту када је ријеч о снабдјевености основним животним намирницама. Међутим, посљедице због епидемије коронавируса већ трпи дио грађана, који је остао без прихода.

Други дан Акрам Таи долази по помоћ у јавну кухињу хуманитарне организације „Мозаик пријатељства“. Уз ручак добио је брашно, шећер и уље. Нови је корисник, јер је због епидемије коронавируса остао без јединог прихода.

АКРАМ ТАИ

Имао само подстанаре па су ми они плаћали, сад су отишли свако својој кући, тако да сам остао без прихода, а пензионер нисам.

Ова јавна кухиња више не може да удовољи свима који јој се обраћају. Уз свакодневне оброке за редовних 1075 корисника све већи је број нових грађана у потреби за основним животним намирницама. Апелују на све који могу да помогну и захваљују онима који су то већ учинили.

МИРОСЛАВ СУБАШИЋ, ХО “Мозаик пријатељства”

Јако пуно људи нема чиме да купи храну плус хране је мање у продавницама и одмах долазе у јавну кухињу. Тако да вам кажем да ми подијелимо 300 хљебова, на стотине литара уља, брашна, шећера итд.

Како би спријечила паничну куповину и несташицу на тржишту, Влада је ограничила количине основних животних намирница које грађани могу да купе у маркетима.

Влада је одлучила и да на домаћем тржишту набави 15 хиљада тона пшенице, десет хиљада тона кукуруза и пет хиљада тона соје. Није јасно да ли по Закону о интервентним набавкама, јер званично озбиљног поремећаја на тржишту нема, што је основ за активирање овог Закона донесеног након што су Робне резерве отишле у стечај.

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економиста

Није добро да се дозволило да немамо робне резерве у РС имајући у виду потребе стоке, јер то су животиње које имају редовне потребе за набавком хране и за читав процес производње меса за потребе грађана.

За сада нема знајачајније несташице неког од производа из групе основних животних намирница, а и трговци и званичници увјеравају да је неће ни бити. Томе би могле придонијети и посљедње одборене набавке у име Владе РС.