На порталу БХРТ-а можете пратити најновије информације о коронавирусу у БиХ и мјерама које се проводе. Најновије вијести налазе се на врху чланка.

Нова три случаја у БиХ, два у Сарајеву, један припадник ЕУФОР-а

Још три случаја заражена коронавирусом у БиХ, потврђено је за БХРТ из КЦУС-а. Двије особе заражене су у Сарајеву, тачније на Илиџи, а једна је припадник ЕУФОР-а. Сада је укупно заражених у БиХ 176.

Широкобријешки Црвени криж се ставља старијим грађанима на располагање

Црвени криж Широког Бријега одлучио је ставити се на располагање тамошњим грађанима старије животне добе. Понукани пандемијом коронавируса у тамошњем Црвеном крижу оформили су телефонски број +387 39 703-288 на који се старији грађани, којима је потребна помоћ, могу свакодневно јављати. Из Црвеног крижа прецизирају да су вољни помоћи старијим људима у обављању свакодневних животних активности попут одласка по храну или лијекове те плаћање рачуна, а јавност моле да број телефона прослиједе свим оним људима који не користе интернет и друштвене мреже.

Тужилаштво КС формирало предмет у вези смрти женске особе на Илиџи

Тужилаштво Кантона Сарајево формирало је предмету вези са смрћу женске особе на Илиџи, потврђено је фени из Тужилаштва Кантона Сарајево.

“Биће провјерене све околности усљед којих је наступила смрт. У овој фази не можемо саопштити више информација”, наводи портпарол Тужилаштва Кантона Сарајево Азра Бавчић.

Пет нових случајева заражених коронавирусом у БиХ

Још пет нових случајева заразе коронавирусом у БиХ, од тога су три заражене особе из Широког Бријега. Ово је за БХРТ потврдио Драго Мартиновић из ЦЗ Жупаније Западнохерцеговачке. Још двије особе су позитивне на коронавирус у Мостару. С новим обољелим особама тренутни број заражених у Босни и Херцеговини износи 173.

Спортска дворана у Цазину претворена у изолаториј

Примарни циљ Кантоналног штаба Цивилне заштите Унско-санског кантона је успостављање што боље комуникације између здравствених установа, те свакако организација за припреме изолаторијума у градовима и општинама овог кантона у наредном периоду.

Начелник Опћине Нермин Огрешевић је рекао да имају изолаториј у Цазину на располагању. Додао је да, уколико не буде потребе за њим, употријебиће га у неке друге сврхе.

Командант Кантоналног штаба цивилне заштите Мустафа Ружнић је истакао да морају ставити на располагање сва средства да домови здравља и болнице и Кантонална болница добију одређена средства како би се могли материјално и технички, а посебно са средствима заштите опремити.

Брчко: Нема нових случајева заразе, у изолацији 976 лица

У Брчком нема нових случајева заразе вирусом корона, а у изолацији је 976 лица, рекао је данас шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади дистрикта Акиф Пезеровић. Пезеровић је рекао да су тестирана 22 лица, те да су два теста била позитивна, 18 је негативних, док се за два чекају резултати.

Именован нови Кризни штаб ФБиХ, пензије и инвалиднине ће стизати на вријеме

Завршена је редовна прес конференција Кризног штаба ФБиХ, а истакнуто је како инвалиднине и пензије неће каснити те је најављена набавка медицинске опреме за све дијелове ФБиХ.

Опширније прочитајте овдје

Нове наредбе Штаба цивилне заштите Кантона Сарајево

Штаб цивилне заштите КС је донио је наредбу да се изврши континуирана дезинфекција свих стамбених улаза и заједничких дијелова стамбених зграда на подручју Кантона Сарајево.

Наређује се Кантоналној управи цивилне заштите да 500 литара расположивих количина алкохола (75 одсто), које су донација Сарајевске пиваре, расподијели у истом омјеру, по 100 литара за потребе КЦУС-а, ЈУ Завод за хитну медицинску помоћ КС, ЈУ “Опћа болница прим. др Абдулах Накаш”, ЈУ Дом здравља КС, те КЈП Ветеринарска станица Сарајево.

Наређује се Дирекцији за робне резерве КС да из својих резерви издвоји све расположиве количине заштитних маски, рукавица, мантила, капа и стави их на располагање Штабу цивилне заштите КС.

БПК ограничава продају основних животних намирница

Кантонални штаб цивилне заштите Босанскоподрињског кантона Горажде данас је донио наредбу којом се ограничава продаја основних животних намирница у свим тржним центрима, малопродајним и другим продајним објектима на подручју БПК Горажде.

“Куповина брашна ограничена је на 25 кг, уље јестиво до три литра, шећер до пет килограма, со до два килограма, сапун до пет комада, тоалет папир до 24 комада, квасац од 500 грама до два комада”, стоји у наредби.

Кризни штаб ЗДК задовољан епидемиолошком ситуацијом у кантону

Начелник Службе за инфективне болести Кантоналне болнице Зеница Еднан Дрљевић оцијенио је након сједнице кантоналног Кризног штаба за праћење новог коронавируса да је тренутна епидемиолошка ситуација у Зеничко-добојском кантону и више него добра, с обзиром на ситуацију у укупном окружењу и Босни и Херцеговини.

“За сада још увијек имамо болеснике из првог кластера и немамо преношење епидемије са човјека на човјека. Код осам пацијената је потврђена инфекција коронавирусом, од којих су већина блаже клиничке слике, а имамо једног тежег пацијента којем је рађена хируршка интервенција и будно пратимо његово стање”, казао је др. Дрљевић, најавивши да ће убрзо почети тестирања пацијената који се налазе у изолаторију те да се нада да ће резултати бити негативни.

Формиран предмет о скупу у фирми “Игман”

Тужилаштво Босне и Херцеговине формирало је предмет те се врше провјере о скупу који је организован 11. марта у фирми Игман у Коњицу, потврђено је за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ).

Опширније овдје

У Босни и Херцеговини до сада је потврђено најмање 168 случајева заразе коронавирусом. Јучер су потврђена још 32 случаја, а регистровани су у Сарајеву, Широком Бријегу, Босанској Крупи, Бихаћу, Високом, Мостару, Брези, Бањалуци и Лакташима. Касно синоћ регистрована су још два у КоЊицу. Најмање три особе су умрле.

Како грађани БиХ угрожавају себе, животе ближњих и осталих суграђана

У посљедњих 24 сата у БиХ грађани су починили више кривичних дјела којима у опасност доводе себе, своје породице и грађане наше земље. Погледајте само неколико примјера гдје су дјеловале полицијске структуре у БиХ.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској нема нових регистрованих особа код којих је утврђен нови вирус корона.

Лабораторијска тестирања су у току.

У Републици Српској до сада је потврђено 114 особа позитивних на нови вирус коронa (Бања Лука – 80, Лакташи – 8, Козарска Дубица – 5, Челинац – 3, Кнежево – 3, Бијељина – 3, Прњавор – 2, Брод – 2, Модрича – 2, Приједор – 1, Градишка – 1, Дервента – 1, Рибник – 1, Србац – 1, Теслић – 1).

Тренутно су у Републици Српској под здравственим надзором 16 488 особа.

Из здравственог надзора изашло је укупно 998 особа.

У Коњицу синоћ касно потврђена још два случаја

Обавјештавамо Вас да је у току дана узето 11 узорака од особа са подручја опћине Коњиц који су тестирани на присуство коронавируса ЦОВИ Д-19. Од 11 тестираних узорака, према резултатима тестирања 2 узорка су позитивна.

Два нова случаја коронавируса у Сарајеву, преминула старија женска особа

Двије особе из Сарајева заражене су коронавирусом, потврђено је за БХРТ са УКЦС. Једна особа је већ преминула, а код ње је накнадним тестирањем потврђен коронавирус. Друга заражена особа је мушкарац, контакт са особом која је била у Коњицу. Обје особе тестиране су на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву.

Џаферовић за БХРТ: БиХ ће бити одобрено 68 милиона еура за здравство и подршку економији

Разговарао сам са комесаром за проширење Европске уније и обавијештен сам да ће Босни и Херцеговини бити одобрена додатна новчана средства у износу од 28 милиона еура за здравство, као и 40 милиона намијењених за подршку економији, казао је предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, гостујући у Дневнику 2 БХТ1.

У Републици Српској 11 нових случајева заразе вирусом Ковид-19

У Републици Српској регистровано је 11 нових случајева коронавируса, саопштио је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић на прес конференцији у Бањалуци.

Шеранић је потврдио да је јучер тестирано 55 особа, а 11 налаза је било позитивно.

Тиме је укупан број заражених у Републици Српској повећан на 114, док су у цијелој Босни и Херцеговини 164 особе до сада позитивне на коронавирус.

Три нова случаја коронавируса у ФБиХ

Двије жене у Широком Бријегу и један мушкарац из Босанске Крупе позитивни су на вирус корона. У Широком Бријегу су јучер евидентирана нова два случаја заразе вирусом Ковид-19, потврђено је за БХРТ.

Ово је трећи случај коронавируса у Широком Бријегу. Заражене су двије женске особе које су биле у директном контакту с првозараженом из мјеста Јаре.

Мушкарац из Босанске Крупе шеста је позитивна особа на коронавирус у Унско-санском кантону (УСК), потврђено је у Кантоналној болници “Др. Ирфан Лјубијанкић” у Бихаћу.

“Послали смо четири узорка на тестирање у Клинички центар Универзитета у Сарајеву и један је тест био позитиван. Ријеч је о мушкарцу из Босанске Крупе, који је хоспитализиран у изолаторију Одјела за инфективне болести”, казао је директор Кантоналне болнице у Бихаћу Хајрудин Хавић.

“Једна особа из Босанске Крупе позитивна је на коронавирус”, потврдио је за БХРТ начелник ове опћине Армин Халитовић.

Преминуо мушкарац из Коњица

Пријављен је други смртни случај у БиХ од коронавируса. Ради се о особи из Коњица, тачније возачу директора компаније Игман из Коњица.