Домаћа задаћа специјал, на БХТ1. Ова емисија прати наставни план и програм из физике, математике, биологије, хемије и географије за ученике виших разреда основне школе.

У 12:30 погледајте:

ГЕОГРАФИЈА
Лекција: Јужна Америка
Час одржао: проф. Ведран Зубић, ЈУ Гимназија Добриња

Лекција за ученике 8. разреда

Јужна Америка је један од седам континената на Земљи. Према површини од 17.840.000 км2 је четврти континент по реду. Окружена је Тихим океаном на западу, Атланским океаном на истоку и Сјеверном Америком на сјеверу. Јужна Америка има 385.742.554 становника, а насељавање овог континента је почело 1500. године. Име је добила по Америгу Веспуццију, који је кратко након Кристофора Колумба пловио источном обалом Јужне Америке.

Ово је континент на којем се налазе: највиши водопад на свијету, најдужи планински ланац, највећа прашума, највећа ријека и најсуше мјесто на свијету. Јужна Америка крије многе занимљивости које ћете пронаћи у овој лекцији.

МАТЕМАТИКА
Лекција: Квадрат бинома
Час одржала: проф. математике Ања Крсмановић

Лекција за 8. разред

БИОЛОГИЈА
Лекција: Птице
Лекцију одржала: проф. Зумра Топуз-Агић, ЈУ ОШ Муса Ћазим Ћатић
Лекција за ученике 7. разреда

У прошлој лекцији смо сазнали да су први летећи краљежњаци били неке врсте диносауруса. Након гмазова се појавила се праптица или археоптерикс, а тек крајем мезозоика су се појавиле птице. Познато нам је између 9 и 10 000 врста птица, а црвкут неких у њих ћете препознати у данашњој лекцији. Упознајемо вас са птицама и одговарамо нека питања о овим животињама, као што су: која је важност птица, која су основна обиљежја ових двоножних краљежњака и ко су најпознатији представници?

Сазнајте и због чега птице цвркућу, као и која је најмања, а која највећа птица на свијету.

ФИЗИКА
Лекција: Понављање градива, 7р.
Час одржао: проф. физике Јазид Бајрић

Лекција за ученике 7. разреда

У овој лекцији, уз питања и објашњења, понављамо до сада утврђено градиво.

• Мјерење масе
• Одређивање густине твари
• Температура
• Мјерење температуре