Идемо на више тестирања ближих и даљих контаката заражених и сада прелазимо на тај кинески систем-нападамо вирус,а не да вирус напада нас, каже Владо Ђајић,директор УКЦ РС, гостујући у програму БХРТ-Јутро за све.

У посљедња 24 сата у РС забиљежена су 24 случаја позитивна на коронаворус, 13 у јутарњим и11 у поподневним сатима. Директор УКЦ РС Владо Ђајић каже како су у овом тренутку на УКЦ-у и 22 пацијента позитивна на коронавирус и десетак суспектних пацијената за које се чекају резултати тестирања:

“Само један пацијент је витално угрожен, један је на респиратору и нисмо имали умрлих. Правимо резервне капацитете који нису у овом централном блоку и жеља нам је да инфекција не уђе у централни блок и да лијечимо и пацијенте који нису заражени на најбољи начин”.

Додаје како се проширују болнички капацитети:

“Обезбиједили смо већ 115 и сада обезбјеђујемо још негдје око 150 додатних кревета на доњој,старој локацији,а правимо и двије нове операционе сале, правимо интензивну јединицу за хируршке пацијенте са 11 респиратора. Ових дана купили смо нових 11 респиратора и морам да кажем да имамо добру координацију са представницима власти”, каже Ђајић.
.

О томе какве мјере су подузете након два позитивна случаја короновируса код медицинских радника, Ђајић каже да су здравствени радници у овом тренутку су свугдје на свијету угрожени, те да је у Италији у једном дану умрло 11 медицинара.

“За ова два здравствена радника, урадили смо све мјере по пропису, све особе које су биле с њима у контакту смо тестирали, сви су негативни. Предузели смо мјере и према њиховим контактима и сада ширимо мрежу. Јучер је премијер РС Радован Вишкоивћ донио одлуку да сви позитивни пацијенти, не да буду у карантину, али морају бити смјештени у посебном колективном смјештају, односно сви ће бити смјештени у Студентском центру у Бањалуци. Друга одлука је донешена да идемо на више тестирања , ближих и даљих контаката. Како смо разумјели, сада прелазимо на тај кинески систем-нападамо вирус,а не да он напада нас.

О медицинском кадру и ресурсима за борбу против коронавируса, Ђајић каже како је добро да је Србија, за разлику од запада, обећала помоћ:

“Ми ћемо урадити све од себе и дајемо све од себе да ову кризу пребродимо на најбољи могући начин у интересу наших становника. Морам да се захвалим и вама новинарима који сте дали велики допринос да се овај свјетски проблем сведе у неке реалне оквире и да народ схвати да само једним обичним прањем руку, заштитом дисајних органа избјегавањем контакта са другим људима можемо потпуно да спријечимо болест, каже Ђајић.