У посљедњих 24 сата у БиХ грађани су починили више кривичних дјела којима у опасност доводе себе, своје породице и грађане наше земље. Погледајте само неколико примјера гдје су дјеловале полицијске структуре у БиХ.

СИПА ухапсила особу због кријумчарења људи

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у Мостару су лишили слободе једно лице због постојања основа сумње да је починио кривично дјело из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Кријумчарење људи“ и спријечили кријумчарење четири лица, држављана Републике Ирак, истакли су из СИПА-е.

”Поступајући по наредби Суда Босне и Херцеговине, полицијски службеници СИПА-е претресли су путничко моторно возило којим је управљао осумњичени и том приликом открили четири кријумчарена лица, те привремено одузели предмете који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку. Осумњичено лице приведено је у просторије СИПА-е и над њим се врши криминалистичка обрада, након чега ће у законском року бити предато у даљу надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине. Наведене активности проведене су у сарадњи са Службом за послове са странцима и МУП-ом Херцеговачко-неретванског кантона”, пише у саопштењу за јавност СИПА-е.

Забиљежена 42 прекршаја у вези са ванредном ситуацијом у посљедња 24 часа

Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20,00 до 05,00 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 48 грађана у протекла 24 часа у Републици Српској.

Подсјећамо, од ове забране су изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на владарс.нет и лица којима МУП РС изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Истовремено, у протекла 24 часа евидентирана су два кривична дјела против здравља људи

Око 20,45 часова, полицијски службеници Полицијске станице Центар су у Улици А. Кнежевић због основа сумње да се крше мјере Штаба за ванредне ситуације, извршили су контролу путничког возила марке„Шерволет“ у којем су се налазили М. Б. из Теслића и Т. Р.из Угљевика, којом приликом су утврдили да не поштују наложене мјере надлежног инспекцијског органа о карантину и самоизолацији, те да не бораве на адресама које су наведене у Рјешењу о изолацији
Полицијски службеници Полицијске управе Требиње, поступајући по оперативним сазнањима да је Х.С. из Требиња, прекршио мјеру самоизолације, односно да је исти кретао по граду Требињу приступили су провјерама, гдје је утврђено да је истии се кретао по граду. Такође је утврђено да је исти прелазио државну границу између БиХ и Хрватске дана 17. и 18.03.2020. године, иако му је дана 16.03.2020. године издато Рјешење Федералне управе за инспекцијске послове, којим се исти ставља под здраствени надзор и којим му се забрањује кретање


МУПКС – Издата 42 прекршајна налога за кршење полицијског сата

Полицијски службеници Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево током протекла 24 сара издали су 42 прекршајна налога за кршење забране кретања од 18.00 до 05.00 сати.

Два прекршајна налога особама старијим од 65 година чије је кретење забрањено, те ће бити поднесен један захтјев за покретање прекршајног поступка против једног малољетног лица због кршења забране кретања особама млађим од 18 година.