Заповједница Федералног штаба а Цивилне заштите Јелка Милићевић рекла је како је Штаб поред прекршајних, препоручио и кривичне санкције за оне који не поштују изречене мјере самоизолације, наредовној прес конференцији Кризног штаба ЦЗ у Сарајеву.

Наиме, Штаб је упутио препоруку која је везана за санкције за особе који крше мјере самоизолације:

“Стожер ЦЗ упутио је препоруку о санкцијама за људе који крше мјере изолације. Препоручујемо кантонима, инспекцијама и МУП-овима, да поред прекршајних мјера користе одредбе Кривичног закона у смислу кривичне одговорности за кривична дјела против здравља и ширења заразе те спречавања службене особе у вршењу службене дужности и напада на службену особу у вршењу послова сигурности.”, рекла је Милићевић.

Према процјенама Кризног штаба Министарства здравства, додала је Милићевић, суочени смо с проблемима које имају и земље окружења те је позвала да се не крше мјере самоизолације како те особе не би доводиле у питање своје здравље, здравље својих најближих и околине.

Друга мјера односи се на објаву имена и презимена, те мјеста пребивалишта за оне који крше правила изолације,а трећа препорука односи се на кантоналне штабове ЦЗ који треба да нађу адекватан простор за смјештај оних који морају бити у изолацији, рекла је Милићевић.

“Позивамо грађане, јер су они важна карика, да пријаве све оне који се не придржавају заповиједи о изолацији”, рекла је Миличевић.

У БиХ стално улази роба, неће бити несташице животних намирница

Анис Ајдиновић директор ФУЗИП рекао је да су федерални санитарни инспектори на 15 граничних пријелаза (ГП) и Сарајевском аеродрому у протеклих неколико дана забиљежили знатно мањи број путника који улазе у Босну и Херцеговину.

Навео је да је још велика концентрација путника на ГП Орашје, Босански Шамац и Каменско, док је на Бијачи, Шамцу и Орашју појачан промет роба, те да 84 федерааих санитааих инспектора на граничним прелазима контролишу путнике и исправност свих роба:

” Имамо знатне количине и знатан број пошиљки које улазе у БиХ, што свим грађаниа ФБиХ указује да животних намирница има и да улазе у БиХ, те да полице неће бити празне. Све робе се контролишту од стране акредитираних лабораторијских кућа”, рекао је Ајдиновић.

Додао је како је изречено 14821 рјешењем о мјерама изолације за путнике који су ушли у БиХ и да по питању праћења имају све бољу координацију са кантоналним управама полиције, те инспекторатом РС.

“За 1554 лица послали смо податке инспекторату РС, како би могли провјерити, као и за 149 лица у Брчко дистрикту и њихов епровјере за лица која су ушла у ФБиХ,а пребивалиште им је у ФБиХ.

Додао је како су до овог тренутка упутили 157 збирних службених забиљешки о лицима која крше мјере изолације.

У сталном смо контакту с Агенцијом за заштиту личних података око јавног објављивања имена и презимена те мјеста боравка. У овом тренутку имамо податаке о 38 лица који су кршили мјере изолације. Детаљно ћемо размотрити и објавити имена и презимена , те мјесто пребивалишта” рекао је Ајдиновић.

Додао је и како се неколико лица који су на списку пријавили да су били у изолацији, те рекао како ће провјерити те податке и објавити их.