Нови тип корона вируса, који је узрочник болести Ковид-19, на нехрђајућим челичним површинама може опстати 72 сата, на папиру 96-120, на пластици 120, у зраку три сата, на алуминијуму два до осам, а на дрвету или стаклу 96 сати.

Стога је, након сваког контакта с овим површинама, неопходно пазити на хигијену руку.

Према истраживању објављеном у часопису “New England Journal of Medicine”, нови тип корона вируса на површинама од нехрђајућег челика може опстати чак 72 сата.

Istraživanje objavljeno u ”New England Journal of Medicine” pokazuje kako novi tip korona virusa na površinama od nehrđajućeg čelika može opstati 72 sata. ( Aldijana Hadzic – Anadolu Agency )

“Истраживање показује да се вирус може задржати четири до пет дана на папиру, пет дана у пластици, три сата у зраку, два до осам сати на алуминијуму, осам сати на хируршким рукавицама за заштиту, четири дана на дрвету и стаклу”, рекао је професор и шеф катедре за јавно здравство Медицинског факултета Универзитета Гази у Анкари, Мустафа Нецми Илхан.

Будите одговорни, останите код куће!

Он је истакао како је након сваког контакта с поменутим површинама неопходно прати руке, али и водити рачуна о чишћењу свих предмета који се често додирују руком, као што су ручка на вратима или типке бројева у лифту. Посебно је важно чистити поменуте предмете на радним мјестима јер представљају ризик за много већи број људи.

Илхан истиче да је најважније водити рачуна да се што је могуће више остане код куће и да се не излази вани без крајње потребе.

“У случају неопходног напуштања дома, по повратку је потребно провјетрити одјећу која је ношена, на балкону или сличном мјесту. Код куће треба избјегавати контакте с особама старијим од 60 година које пате од неког хроничног обољења”, рекао је Илхан.

Такођер је навео како је једно од најризичнијих мјеста на људском тијелу код преноса вируса коса и брада и да су они погодна мјеста за репродукцију вируса. Због тога је, каже, корисно у овој ситуацији скратити косу и браду.