Аида Пилав, предсједница Кризног штаба Кантона Сарајево, осврнувши се на епидемиолошку ситуацију у Кантону Сарајево, рекла је како се у КС у бази података Завода за јавно здравство КС налази 1.633 особа, а у посљедњих 48 сати забиљежен је податак од 207 особа које су изашле из изолације на препоручен начин.

Данас је одржана друга редовна заједничка пресс конференција Владе Кантона Сарајево (КС) и Штаба цивилне заштите Кантона Сарајево.

Пилав је на конференцији за медије додала како је ријеч о особама које након 14 дана нису показивале никакве симптоме и изашле су из изолације.

Додала је како је дошло до повећања броја заражених новим типом коронавируса у КС.

”На она три позитивна која смо имали неки дан, ми имамо још двије потврде од синоћ, од чега је била једна постмортем, дакле потврда једне наше суграђанке која је, нажалост, преминула“, подсјетила је Пилав.

Додала је како је у посљедњих 48 сати дошло до повећања епидемиолошких жаришта, што значи да постоји неколико отворених кластера, односно на неколико масовних скупова, почевши од Коњица. Подсјетила је како су након тога била још два масовна скупа.

”Чак и овај случај везан за нашу суграђанку од синоћ отворио је један нови кластер на којем радимо данас цијели дан. Дакле, ради се о једној приватној компанији која је јутрос од стране кантоналног Министарства унутрашњих послова затворена и за 23 особе је дата мјера самоизолације“, рекла је Пилав.

Додала је како је ријеч о очекиваном сценарију, јер је паралелно с праћењем епидемиолошке ситуације радио и здравствени систем.

”Завод здравственог осигурања заједно с кантоналним Министарством здравства у претходном периоду је направио комплетно информатичко увезивање и имплементацију радног процеса. Увезане су све здравствене установе у КС, укључујући тријажне шаторе, микробиолошке лабораторије, апотеке.. Тако да постоји могућност за потпуно праћење људи који су у самоизолацији и праћење здравственог надзора”, рекла је Пилав.

Додала је како је у току информатичко увезивање инспекцијске службе.

Координирано раде с МУП-ом и у наредном периоду очекују информатичко увезивање, те је тако у потпуности направљена припрема за праћење људи у самоизолацији.

Пилав је појаснила како имају, а радит ће и на унапређивању регистра тестираних и регистар људи који су у самоизолацији.

”Данас је у току неколико тестирања, тако да се ти резултати очекују за неколико сати”, рекла је Пилав.

Напоменула је како су у данашњем тестирањима контакти који су везани за ових неколико кластера.

Осврнула се и на број тестова истичући како је он солидан те да би то могло помоћи да у наредном периоду иду с интензивнијим тестирањем контаката.

”Тренутно немамо хоспитализиране пацијенте у КС везано за коронавирус. Очекујемо тестове. За овај сценариј имамо довољно тестова, а у наредном периоду крећемо с тестирањем контаката“, рекла је Пилав.

Коментарисала је и могућност масовног тестирања те рекла како када дође одговарајући контингент тестова који се очекује, могућа је промјена стратегије.

”Како се мијења епидемиолошка ситуација у свим земљама, сходно томе се мијењају стратегије тестирања. Спремни смо да пређемо на ту стратегију тестирања. То се обично дешава када се земљама јави неколико кластера, односно неколико жаришта као што је сад ситуација у КС”, рекла је Пилав.

Узимајући у обзир наредбу о забрани кретања људи изнад 65 година, Пилав је рекла како је донесена одлука да се хроничне терапије не прописују за три него шест мјесеци.