Одлука о отварању преговора о приступању са Сјеверном Македонијом и Албанијом од особитог је значења због чињенице да се њоме наставља процес проширења Еуропске уније, као и због тешких околности у којима је донесена, изјавио је предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић.

Хрватско предсједништво показало је на дјелу да остаје оперативно и способно постизати важне одлуке, унаточ изванредним околностима услијед пандемије ЦОВИД 19 вируса, која је у многочему промијенила начин рада и комуницирања унутар Уније.

,,Влада РХ изражава задовољство што је један од приоритета хрватског предсједништва остварен – одлука о отварању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом. Ова одлука резултат је и вишемјесечних интензивних политичких и дипломатских напора хрватске Владе, која је остала устрајна у намјери постизања овог циља и након изостанка очекиване одлуке на Еуропском вијећу у листопаду прошле године. Припремањем Састанка на врху ЕУ-Западни Балкан у Загребу те кроз активан дијалог с колегама челницима држава чланица и еуропских институција, успјели смо вратити питање проширења високо на дневни ред ЕУ”, изјавио је Пленковић.

Нагласио је да одлука о отварању преговора садржи и одлуку о почетку рада на преговарачким оквирима за Сјеверну Македонију и Албанију.

,,Битно је да Еуропска комисија одмах започне рад на том важном сегменту преговарачког процеса. Када преговарачки оквири буду усвојени, Међувладине конференције на којима ће се и формално отворити преговори с те двије државе сазват ће се чим прије буде могуће. Ова одлука представља потицај и охрабрење Сјеверној Македонији и Албанији за наставак проведби реформи”, додао је.